web analytics

Nieuws van 23 februari

Reacties zijn gesloten

– Zegetocht ‘Hoe Overleef ik …’ in buitenland

– Oorlogswinter grootste kanshebber Rembrandt Awards

Opnames Nederlandse film Tramontana in Spanje

– De Lint en Hendrickx op de bres voor acteurs 

 


Zegetocht ‘Hoe Overleef ik …’ in buitenland

 

Hoe Overleef Ik Mezelf, de eerste film naar de bekende boeken van Francine Oomen, doet het goed in het buitenland. De jeugdfilm van regisseur Nicole van Kilsdonk draait half maart op het Kinderfilmfestival van Malmö. Daarnaast wordt de film in april op het prestigieuze Jeugdfilmfestival van Toronto vertoond.

 

Dat hebben de festivals bekendgemaakt. Of de Nederlandse film in Toronto in competitie draait, is nog niet duidelijk. Hoe Overleef Ik Mezelf verhaalt over een 13-jarig meisje dat het moeilijk heeft de scheiding van haar ouders en met de verhuizing naar Groningen. De hoofdrollen worden gespeeld door Jolijn van de Wiel, Mees Peijnenburg en Jade Olieberg.

 

Bron: ANP

 

Oorlogswinter grootste kanshebber Rembrandt Awards

 

Wit Licht, Bride Flight en Oorlogswinter strijden 9 maart om de titel beste Nederlandse film tijdens de uitreiking van de Rembrandt Awards 2009. De nominaties voor de Nederlandse filmprijzen zijn donderdag bekendgemaakt door organisatoren Film1 en Films en Sterren. Oorlogswinter is de grootste kanshebber.
 
 
 
Het publiek koos Oorlogswinter-acteurs Yorick van Wageningen en Martijn Lakemeier samen met Theo Maassen (TBS) als genomineerden in de categorie beste acteur. In de race voor beste actrice zijn Melody Klaver (Oorlogswinter), Thekla Reuten (Wit Licht) en Sophie Hilbrand (Zomerhitte).
 


Bron: ANP


 

Opnames Nederlandse film Tramontana in Spanje

 

Regisseur Ramon Gieling en producent Pieter van Huystee vertrekken deze maand naar Spanje voor de speelfilm Tramontana. De opnames vinden plaats in het dorp Cadaqués, bekend als voormalige woonplaats van kunstenaar Salvador Dalí en van de teisterende Tramontana-wind. Spaanse acteurs spelen de hoofdrollen in de Nederlandse productie. De vrouwelijke hoofdrol is voor Yohana Cobo (Volver) en haar tegenspeler is Lluís Soler.

 

Tramontana is een mythische vertelling tijdens de Franco-dictatuur, waarin de Tramontana-wind zich als een personage mengt in de scandaleuze liefde tussen een oude man en een jonge vrouw. De mysterieuze Tramontana-wind is voor de dorpsbewoners ,,als een kwaadaardige vrouw zonder wie het leven geen enkele zin heeft”.

 

De film draait vanaf het najaar in de bioscoop. Gieling maakte eerder En Un Momento Dado (over het leven en werk van Johan Cruijff in Barcelona) en Joaquin Sabina – 19 Dias y 500 Noches (over de Spaanse dichter en zanger Sabina), die vrijdag wordt uitgezonden op Nederland 2.

 

Bron: ANP

 

De Lint en Hendrickx op de bres voor acteurs

 

Acteurs Derek de Lint, Monic Hendrickx en Edwin de Vries zitten in het bestuur van de nieuwe belangenvereniging voor acteurs, ACT. Met de oprichting van het bestuur werd het initiatief van acteur Waldemar Torenstra maandagavond gelanceerd in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Naast De Lint, Hendrickx en De Vries bestaat het bestuur uit D66-politicus Boris van der Ham, ‘cultuurminnend ondernemer’ Oswald Schwirtz (voorzitter), oud-Mojo-directeur Leon Ramakers en Jacques van Veen, directeur Nieuwe de la Mar Theaters. Zij moeten gaan zorgen voor een ,,sterke, professionele gezonde acteursmarkt” in Nederland.

 

Bron: ANP