web analytics

Nieuws van 29 augustus

Reacties zijn gesloten

– ‘Bloody Mondays and Strawberry Pies’ slotfilm NFF

– Popmuzikanten kiezen favoriete film op NFF

Donaggio maakt filmmuziek ‘Oorlogswinter’

– ‘Dunya & Desi’ ook Oscar-inzending Nederland

 

 ‘Bloody Mondays and Strawberry Pies’ slotfilm op Nederlands Film Festival


De nieuwe documentaire ‘Bloody Monday and Strawberry Pies’ van Coco Schrijber is de slotfilm van het komende Nederlands Film Festival. De Nederlandse première vindt plaats op de laatste reguliere vertoningsdag van het festival, donderdag 2 oktober, in de Rembrandt-bioscoop te Utrecht. 

 

Schoonheid, liefde, werk… soms is het allemaal niet genoeg om je bed voor uit te komen. Bloody Mondays & Strawberry Pies is een film over verveling en het verloren vermogen om te kunnen nietsdoen. De ervaringen van een jongere uit Doetinchem, een 45-jarige vrouw die in haar jeugd enkele kinderen doodschoot om ‘een beetje leven in de brouwerij te brengen’, een Wallstreethandelaar, een woestijnnomade, een man die al 42 jaar de Tijd schildert en een voormalig spionne van 96 jaar zijn met elkaar verweven. De voice-over, ingesproken door John Malkovich, verleidt de kijker met zijn intrigerend timbre tot zelfreflectie en is opgebouwd uit teksten uit ‘Herinneringen uit het ondergrondse’ van Fjodor Dostojevski en ‘American Psycho’ van Bret Easton Ellis.

 

De intrigerende emotie verveling kan positief en negatief zijn en dwingt ons te bedenken waarom wij de dingen doen die we doen. Via die invalshoek toont de film hoe wij onze levens vullen, opvullen of vervullen terwijl de tijd ons op de hielen zit. Een vraag die in de film opduikt is: zijn wij verveeld zonder het zelf te beseffen?

 

Coco Schrijber (1961) regisseerde een zestal documentaires en behaalde eerder internationale successen met MOOIE WERELD (onder meer Juryprijs Golden Gate Fiction and Documentary Festival San Francisco 2005). Met haar film FIRST KILL won Coco Schrijber de Prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Film Festival in 2001.

 

BLOODY  MONDAYS & STRAWBERRY PIES is een productie van Bonanza Films in coproductie met de IKON en gesteund door het Nederlands Fonds voor de Film, CoBO Fonds en Stimuleringsfonds.

 

Cinéart verzorgt de bioscoopdistributie en brengt de film dit najaar uit in de Nederlandse bioscopen.

 

Bron: NFF

 

Popmuzikanten kiezen favoriete film op het NFF

 

Marco Borsato, Don Diablo, Brainpower, Huub van der Lubbe, Syb van der Ploeg, Spinvis en Yes-R presenteren tijdens het Nederlands Film Festival in het programma ‘De Keuze van…’ hun favoriete film. De keuzes van de muzikanten variëren van klassieke Nederlandse speelfilms tot hedendaagse bioscoophits.

 

In het jaar dat gevierd wordt dat de popmuziek in Nederland 50 jaar bestaat zijn de banden tussen popmuziek en de Nederlandse film intenser dan ooit. Veel recente speelfilms gaan vergezeld van een pakkende popsong van een bekende popmuzikant, vaak speciaal geschreven voor de film. Onder leiding van Sophie Hilbrand en Isolde Hallensleben praten de popmuzikanten na afloop van de vertoning met het publiek, de makers en leden van de cast over hun keuze. ‘De Keuze van…’ wordt tijdens het festival gepresenteerd in Rembrandt 2 om 19.30 uur.

 

Alles keuzes op een rijtje:
– Marco Borsato: Het Meisje met het Rode Haar (1981)
– Brainpower: De Aanslag (1986)
– Don Diablo: Antonia (1994)
– Huub van der Lubbe: Rigor Mortis (1981)
– Syb van der Ploeg: De Dream (1985)
– Spinvis: De komst van Joachim Stiller (1976)
– Yes-R: De Dominee (2004)

 

Bron: NFF

 

Donaggio maakt filmmuziek ‘Oorlogswinter’

 

De beroemde filmcomponist Pino Donaggio componeert de soundtrack voor de Nederlandse speelfilm Oorlogswinter. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. Binnenkort kan daar Oorlogswinter van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven (bekend van ondermeer Het Schnitzelparadijs, De Grot en Knetter) aan worden toegevoegd.

 

Nadat Donaggio het scenario naar de gelijknamige bestseller van Jan Terlouw gelezen had wilde hij Martin Koolhoven graag ontmoeten. De regisseur reisde met de film af naar Donaggio’s woonplaats Venetië. De Italiaanse componist was dusdanig onder de indruk dat deze direct besloot de filmmuziek te gaan componeren.

 

Martin Koolhoven: “Het is geweldig dat zo’n fantastische wereldwijd bekende componist meewerkt aan Oorlogswinter. Al sinds de jaren tachtig, toen ik voor het eerst films als Blow Out en Dressed to Kill zag, volg ik hem en ben altijd van plan geweest hem een keer te vragen. Het wachten was op een film die ik bij hem vond passen. Dat hij het met me eens is, is natuurlijk te gek.”

 

Pino Donaggio: “I was overwhelmed by Martijn’s acting. In combination with the approach Martin had on creating more emotion in the music, I was convinced to do the score.”

 

Half september wordt in Sofia de score met het Bulgarian Symphonic Orchestra opgenomen.

 

Oorlogswinter is vanaf 4 december in de bioscopen te zien. De teaser trailer is reeds te zien op .www.oorlogswinterdefilm.nl

 

Bron: MVSP

 

‘Dunya en Desie’ ook Nederlandse Oscar-inzending

 

De speelfilm ‘Dunya & Desie’ is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film van Dana Nechustan dingt mee in de categorie beste buitenlandse film. Dat heeft Holland Film donderdag bekendgemaakt.

 

‘Dunya & Desie’, met Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven in de hoofdrollen, ging in februari in première op het filmfestival van Berlijn. De film over twee Amsterdamse hartsvriendinnen die naar Marokko gaan, won begin deze maand de award voor beste film op de Isabella International Film Week in Italië. Zaterdag werd de productie onderscheiden met de publieksprijs voor de beste jeugdfilm gewonnen op het Sarajevo Film Festival.

 

De korte fictiefilm ‘Zand’ van Joost van Ginkel, met Jack Wouterse in de hoofdrol, is dit jaar gekozen als de Nederlandse inzending voor de Oscar voor korte films. De animatiefilm ‘Phantom of the cinema’ van Erik van Schaaik dingt voor Nederland mee naar de Oscar voor de beste korte animatiefilm.

 

Op 22 februari worden de Academy Awards, zoals de Oscars officieel heten, uitgereikt in Hollywood.

 

Bron: Trouw 

 

Een gedachte over “Nieuws van 29 augustus

  1. Het is dan alweer bijna 20 jaar geleden dat Donaggio iets groots componeerde (Blow Out is denk ik zijn beste werk) maar ik heb er alle hoop in dat het wat moois wordt.

Reacties zijn gesloten.