web analytics

Nijmegen opent School voor Film

Reacties zijn gesloten

Filmers die hun werk willen professionaliseren, kunnen zich vanaf begin 2011 scholen in Nijmegen. Dan opent de School voor Film haar deuren.

Dit nieuw opleidingsinstituut kenmerkt zich door de praktische aanpak, waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan. Studenten leren in een basisopleiding van zes dagen de basisbeginselen van het filmen. Scripts, voiceovers, draaiboeken en camerakennis zijn zaken die aan de orde komen. Tijdens de opleiding worden technische vakken afgewisseld met beeldcommunicatie en creatief denken. Studenten werken binnen, op locatie en in montage-units.

“Aan het eind van deze basisopleiding weten de studenten of ze beroepsmatig verder willen met filmen”, vertelt initiatiefneemster Saskia te Koppele. “Bij de opzet van de opleiding hebben we goed gekeken naar onze aanpak bij de School voor Fotografie. Dus met veel aandacht voor persoonlijke begeleiding, praktische opdrachten en docenten die zelf actief zijn in deze branche.”

De studenten krijgen om de week les. De andere week zijn de filmers in spé bezig met thuisopdrachten. “Op die manier zijn ze twaalf weken lang intensief bezig met film, we dompelen ze er in onder”, aldus Te Koppele. De lessen worden gegeven door Rens van Meegen en Elisabeth van Overloop (tevens coördinator).

Volgens dezelfde visie leidt de School voor Fotografie (met vestigingen in Breda en Utrecht) sinds vijf jaar jaarlijks zo’n zestig fotografen op voor de beroepspraktijk. Zij hebben na een basisopleiding de fotografieopleiding van een jaar gevolgd en gaan daarna aan de slag als zelfstandig fotograaf.

De School voor Film is een logisch vervolg op de ontwikkelingen in de markt, stelt Te Koppele. “Steeds meer nieuwe digitale fotocamera’s hebben een HD-filmfunctie, waardoor fotografen ook met filmen aan de slag gaan. Daarvoor gelden echter andere wetten. Bovendien heeft de opmars van YouTube het filmen een enorme impuls gegeven.”

De lessen voor de School voor Film in Nijmegen starten vrijdag 21 januari 2011. Kijk voor meer informatie op www.schoolvoorfilm.nl.

Bron: Filmpeople