web analytics

‘Noordzee, Texas’ krijgt prijs in Zwitserland

Reacties zijn gesloten

Noordzee, Texas, het speelfilmdebuut van regisseur Bavo Defurne heeft in het Zwitserse Bern de Network Cultuurprijs ontvangen. De tweejaarlijkse prijs stimuleert en beloont het publiek toegankelijk maken van culturele werken waarin homoseksualiteit een rol speelt. Aan de award is een geldwaarde van 15.000 CHF (ongeveer 12.350 EUR) verbonden, Bavo Defurne nam de onderscheiding persoonlijk in ontvangst.

De film speelt zich af eind jaren ’60. De introverte Pim groeit op in een onooglijk dorpje aan de Belgische kust en is een echte dromer. Maar wanneer de puberteit zijn intrede doet, droomt Pim meer en meer van zijn buurjongen Gino. Jelle Florizoone, Mathias Vergels en Eva Van der Gucht nemen de hoofdrollen voor hun rekening in deze adaptatie van André Sollie’s boek ‘Nooit gaat dit over’.

Noordzee, Texas ging in de zomer van 2011 internationaal in première tijdens het Montréal World Film Festival en heeft sindsdien een opmerkelijk parcours afgelegd binnen het festivalcircuit. De langspeler van Bavo Defurne wist al meteen twee prijzen te verzilveren in Montréal en gooide ook hoge ogen in Rome met het winnen van de Marc’ Aurelio Alice Nella Città 13+ Award. Noordzee, Texas werd sindsdien ondermeer uitgenodigd voor Palm Springs, London, Kaapstad en Miami en kwam ook in de zalen in o.a. Nederland, Groot-Brittannië en Thailand. De film speelt momenteel in de Verenigde Staten en loopt ook al zes weken in de Franse hoofdstad.

De Zwitserse organisatie Network rijkt om de twee jaar een Cultuurprijs uit binnen een andere cultuurtak, dit jaar binnen de categorie cinema. Een jury bestaande uit externe experten en leden van Network koos unaniem voor Noordzee, Texas uit in totaal twaalf genomineerde films.

In haar motivatie prijst de jury regisseur Bavo Defurne voor de naadloze overstap van internationaal gelauwerde korte films naar een even geslaagde langspeelfilm. Woorden van lof zijn er ook voor het verzorgde scenario, de uitgekiende acteursregie, de visuele stijl van de film en de uitstekende prestaties van de acteurs. Het juryrapport besluit door Noordzee, Texas een cinematografisch pareltje te noemen.

Bavo Defurne en Yves Verbraeken stonden in voor de adaptatie van het boek. Noordzee, Texas werd geproduceerd door Yves Verbraeken voor Indeed Films en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds. Het in Londen gevestigde Wavelength Pictures vertegenwoordigt de film internationaal.

Indeed Films werkt momenteel aan Souvenir, de tweede film van Bavo Defurne over een vergeten Eurovision Song Contest-zangeres die verliefd wordt op een jonge bokser.

Bron: VAF