web analytics

Deel oeuvre Van Gasteren op DVD

Reacties zijn gesloten

In het kader van het Beelden voor de Toekomst project heeft het Eye Film Instituut het oeuvre van Louis van Gasteren (Amsterdam, 1922) gerestaureerd en gedigitaliseerd. Hiermee is een monument voor de cinematografie voor het nageslacht veiliggesteld, meldt GBG.

Een bijzondere uitdaging voor het restauratieteam van eye was de restauratie van de  documentaire Hans, het Leven voor de Dood (1983) waarvan het uitgangsmateriaal in slechte staat was. Door de digitalisering zijn de films van Van Gasteren voor een breed publiek beschikbaar. In het najaar van 2010 zal eye in samenwerking met het Insituut voor Beeld en Geluid een DVD-box uitbrengen met een selectie van het documentaire werk van Van Gasteren.

Van Gasteren produceerde zijn eerste film Bruin Goud in 1952 en in zijn carrière die nu bijna 60 jaar beslaat, heeft hij meer dan 80 films gerealiseerd. In de loop der jaren heeft hij vele onderscheidingen ontvangen waaronder de Staatsprijs voor de Filmkunst (1969), een Gouden kalf voor beste film (1983), de Zilveren Anjer Prins Bernard Cultuur Fonds (2001) en een Gouden Kalf voor beste korte documentaire (2003).