web analytics

'Oorlog zonder Vrienden' wordt film

Reacties zijn gesloten

Filmproducent Johan Nijenhuis heeft de rechten verworven van het boek Oorlog zonder vrienden van schrijver Evert Hartman. Scenarist Pieter Bart Korthuis (Penoza) gaat op basis van het boek een scenario schrijven. Dat heeft Nijenhuis vrijdag gemeld. Het is nog niet duidelijk wie de regie van de film gaat doen. Het is de bedoeling dat de opnames van Oorlog zonder vrienden in 2012 plaatsvinden.

De jeugdroman vertelt over de belevenissen van de zoon van een NSB’er tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net als zijn ouders gelooft deze Arnold heilig in de NSB-doctrine. Maar in de loop van de oorlog begint hij toch aan de denkbeelden van de nazi’s te twijfelen. Oorlog zonder vrienden werd in 1980 bekroond met de Europese Jeugdboekenprijs. Volgens uitgeverij Lemniscaat is het de eerste roman van Evert Hartman die wordt verfilmd. De schrijver overleed in 1994.

Het is het vierde project dat Nijenhuis heeft aangekondigd met zijn nieuwe productiehuis Johan Nijenhuis & Co. Begin dit jaar nam hij afscheid van NL Film, waar hij mede verantwoordelijk was voor series als Voetbalvrouwen, Keyzer & De Boer Advocaten en Verborgen gebreken.

Behalve Oorlog zonder vrienden staan ook een sinterklaasfilm, de dansfilm Body Language en een biografie over het leven van meestervervalser Han van Meegeren in de planning.

Bron: ANP