web analytics

Opnamen ‘Oorlogsgeheimen’ van start

Reacties zijn gesloten

Vandaag starten de opnames van de spannende film Oorlogsgeheimen. De opnames vinden plaats in Limburg, België en Luxemburg en duren tot eind augustus. Het verhaal draait om twee jongens wiens vriendschap op de proef wordt gesteld door de geheimen die de Tweede Wereldoorlog naar hun dorp brengt.

De regie ligt in handen van Dennis Bots, die eerder onder andere de succesvolle familiefilm Achtste-Groepers huilen niet regisseerde. Karen van Holst Pellekaan (Achtste-Groepers huilen niet, Jackie) bewerkte de bestseller van Jacques Vriens tot een spannend scenario. De film wordt geproduceerd door Bijker Film & TV en Rinkel Film (Achtste-Groepers huilen niet). Oorlogsgeheimen zal in oktober 2014 haar wereldpremière in Nederland beleven. Eerder werd al bekend gemaakt dat de hoofdrollen worden vertolkt door Maas Bronkhuyzen (Tuur), Joes Brauers (Lambert) en Pippa Allen (Maartje). Grote bijrollen zijn er voor Loek Peters, Stefan de Walle, Eva Duijvesteijn en Nils Verkooijen.

1943, Zuid Limburg. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.

Oorlogsgehimen wordt geproduceerd door Bijker Film en TV en Rinkel Film in coproductie met Tarantula en Living Stone en in samenwerking met de KRO. De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, het CoBO Fonds, het Luxemburgse Filmfonds en de Belgische Tax Shelter. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie.

Het boek Oorlogsheimen wordt uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv en is in 2009 onderscheiden met de Archeon Jeugdboekenprijs voor beste historische jeugdroman. Het verhaal is geïnspireerd op ware gebeurtenissen uit Zuid-Limburg, de regio waar Jacques Vriens woont. Jacques Vriens is 37 jaar kinderboekenschrijver en van de 80 boeken die hij heeft geschreven, zijn er inmiddels 3,7 miljoen exemplaren verkocht.