web analytics

Opnames ‘Nena’ van start

Reacties zijn gesloten

De opnames van de Nederlandse speelfilm Nena van Saskia Diesing zijn woensdag 21 augustus van start gegaan. Diesing schreef samen met schrijfster en columniste Esther Gerritsen (Dorst) het scenario. Actrice Abbey Hoes (Koning van Katoren, Razend) vertolkt de hoofdrol.

“Als kind leerde ik dat ik niet alleen op de wereld was, dat alle mensen die ‘m samen met mij bewoonden gelijk waren en dat mijn ouders min of meer wisten hoe het allemaal hoort. Als je langzaamaan beseft dat je ouders zich, door een scheiding, ziekte of identiteitscrisis, grotendeels ook maar door het bestaan worstelen, is dat zo’n beetje het startsein voor je ‘volwassenwording’. Met Nena hoop ik een pijnlijk komisch familiedrama over deze levensfase te maken, die het publiek zowel troost als relativering schenkt”, aldus regisseuse Saskia Diesing over de film.

De Duitse acteur en bekende rockzanger Uwe Ochsenknecht (Das Boot) zal de rol van vader Martin gaan vervullen. Actrice Monic Hendrickx (Nynke) vervult de rol van moeder Martha en acteur Gijs Blom (Sonny Boy) de rol van vriendje Carlo.

Abbey Hoes over het spelen van Nena: “Gister was mijn eerste draaidag voor Nena. De sfeer op de set is geweldig! Wat vooral heel geinig is, is dat er nu al een heel eigen soort taal is ontwikkeld op de set, doordat iedereen Duits/Engels/Nederlands door elkaar praat. Uwe Ochsenknecht is een hele bijzondere man. Zeer professioneel, maar ook een doerak.”

Bij de opnames van Nena werkt Diesing samen met director of photography Aage Hollander, production designer Jorien Sont en editor Barbara Toennieshen. De opnames vinden tot 23 september plaats in Duitsland en Nederland.

Nena speelt zich af in de zomer van 1989, wanneer de muur wankelt en Europa in spanning wacht op wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst door zijn doodswens. Tegelijkertijd wordt ze voor het eerst van haar leven hevig verliefd op Carlo, wiens vader net uit de kast is. Maar terwijl ze haar eigen levenslust ontdekt beseft Nena dat het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Nena wordt geproduceerd door KeyFilm, in co-productie met Coin Film in Duitsland en de VPRO. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Film Fonds, het Mediafonds, CoBO en Nordmedia.

Distributeur Cinéart zal Nena in 2014 in Nederland uitbrengen.