web analytics

Prins Pim krijgt docu

Reacties zijn gesloten

In Suriname beginnen dit weekend de opnamen voor Paradox, een documentaire over het leven van de controversiële filmmaker Pim de la Parra.

In deze persoonlijke documentaire belicht regisseur In-Soo Radstake (Made in Korea) de veelzijdige cineast in een levensfase vol ingrijpende veranderingen. Centraal staan Films, Vrouwen, Ego en Geld – belangrijke thema’s voor de eigenzinnige De la Parra.

Na Suriname verplaatsen de opnamen zich naar Aruba, waar de filmmaker een vijf jaar durende sabbatical hield nadat zijn productiebedrijf $corpio Films failliet ging na de film Wan Pipel (1976). Op het eiland maakte De la Parra Aruba Affair. Ook ontmoette hij er zijn tweede vrouw, met wie hij zijn tweede dochter Nina kreeg.  Pim de la Parra keert na 23 jaar terug naar Aruba. Dochter Nina vergezelt hem tijdens deze emotionele reis naar het land waar haar ouders elkaar leerden kennen.

Pim de la Parra, de legendarische Surinaams-Nederlandse filmmaker die decennialang veel voor de Nederlandse film heeft betekend, is nog altijd een inspiratiebron voor velen. Hij produceerde en regisseerde talloze films (o.a. Alicia, Blue Movie, Dakota) waarvan hij een groot deel maakte met zijn partner Wim Verstappen.

Hij werkte samen met de Amerikaanse topregisseur Martin Scorsese, de bekende componist Bernard Herrmann (beiden voor Obsessions), de Argentijnse director of photography Alejandro Agresti en vele anderen.

In 1991 ontving De la Parra op het Nederlands Filmfestival de Speciale Juryprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 kreeg hij de Gouden Kalf-speld als erkenning voor zijn  pionierswerk voor de Nederlandse en Surinaamse film.

De film wordt naar verwachting september 2010 uitgebracht door Benelux Film Distributeurs.

Bron: SFA / Fu Works

6 gedachten over “Prins Pim krijgt docu

  1. Fantastisch nieuws, Pim heeft (samen met Wim) ontzettend veel betekend voor de Nederlandse filmwereld. Hopelijk wordt zijn complete oeuvre op DVD uitgebracht, en vormt de docu een mooie toevoeging aan de oeuvre-box 😉

  2. Ik ben altijd al fan van Pim & Wim geweest.
    Deze docu staat direct nummer 1 met stip op mijn aan te schaffen dvd’s!
    Lang leve Pim!

  3. Ja, het wordt toch langzamerhand eens tijd dat alle door Scorpio – de filmmaatschappij van Pim en Wim (Verstappen) – gemaakte films eens regulier op dvd (in een gerestaureerde versie) zullen gaan verschijnen. Het is cultureel erfgoed uit de zeventiger jaren. Pim & Wim waren op filmgebied pioneers. De door hen tezamen, maar ook individueel, gemaakte films dienen bewaard, maar ook op dvd verkrijgbaar, te blijven voor ons en voor hen die na ons komen.
    En voor de VPRO wordt het eens tijd voor een Pim & Wim-retrospective!

  4. Het Filmmuseum is het complete oeuvre van Pim aan het restaureren en digitaliseren, langzamerhand zullen deze films dus waarschijnlijk beschikbaar komen voor het grotere publiek.

Reacties zijn gesloten.