web analytics

Programma NFF 2011 gepresenteerd

Reacties zijn gesloten

Vandaag heeft Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival, in het Ketelhuis in Amsterdam een persconferentie gegeven over de aankomende editie van het 31e Nederlands Film Festival. Zij heeft hierin de highlights gepresenteerd van het programma voor 2011 en een aantal nieuwsfeiten bekendgemaakt. Bekijk het volledige festivalprogramma vanaf morgen, woensdag 7 september, op www.filmfestival.nl of in de Festival Special als bijlage bij de Volkskrant van donderdag 8 september.

Gouden Kalf Competitie 
Op de 31e editie van het Nederlands Film Festival zijn in totaal 423 films te zien, waarvan103 premières. In totaal zijn 82 films geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie. Vanaf dit jaar komen ook televisiedrama’s in aanmerking voor de Gouden Kalf Competitie. Drie series zijn geselecteerd.

De Gouden Kalf Jury, dit jaar onder leiding van algemeen voorzitter Laetitia Griffith, maakt op maandag 26 september (Korte Film, Televisiefilm, Korte Documentaire en Lange Documentaire) en dinsdag 27 september (Speelfilm, Regie, Scenario, Acteur, Actrice, Mannelijke bijrol, Vrouwelijke bijrol, Camera, Geluid, Montage, Muziek en Production Design) de nominaties bekend in de Talkshow van Claudia de Breij in het Festivalpaviljoen (NFF Studio) op de Neude.

Het publiek mag ook dit jaar weer een Gouden Kalf weggeven: dat van de Film1 Publieksprijs voor Beste Speelfilm. Nieuw dit jaar zijn de publieksprijzen voor Beste Documentaire en Beste Animatie, deze twee prijzen worden uitgereikt in de Talkshow van donderdag 29 september.

Op vrijdag 30 september worden de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de zeventien Gouden Kalveren, uitgereikt in de Stadsschouwburg Utrecht. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien bij de VPRO op Nederland 1.

Beeldenstorm online
Het hoofdthema van het NFF dit jaar is ‘Beeldenstorm – Film en digitale beeldcultuur’. 3D, streaming video, interactieve films en blockbusters op je iPad. De toekomst is nu. Met dit themaprogramma maakt het NFF zich op voor de toekomst. Het festival wil een wegwijzer zijn in een sterk veranderend medialandschap waarin film, de Nederlandse film, van substantiële betekenis is. Beeldenstorm biedt voor zowel publiek als filmprofessionals eenuitgebreid programma.

Daarnaast lanceert het NFF vandaag een online platform over bewegend beeld: over film in de breedste zin van het woord, ongeacht het medium. Beeldenstormonline.nl dient als gatekeeper en wegwijzer in de stortvloed van projecten en informatie. Het is ook een laboratorium en proeftuin, om mensen bekend te maken met de ontwikkelingen die gaande zijn. Het NFF is hiervoor een samenwerking aangegaan met Submarine Channel, Cinecrowd, Transmedia Learning Network, Holland Doc 24 en de Meisjes van Thijs.

NFF Onderweg
Naast het filmfestival in Utrecht gaat het NFF onderweg, naar verschillende steden in Nederland én Suriname.

Eye on Holland
Een week lang genieten van de nieuwste Nederlandse producties in TBL Cinemas in Paramaribo. Van donderdag 22 tot en met woensdag 28 september presenteert The Back Lot, in samenwerking met het Nederlands Film Festival, in opdracht van de Nederlandse Ambassade het filmfestival ‘Eye on Holland’. Het festival is ook te zien in Brokopondo, Nickerie en Moengo. Daar zal op vrijdag 23 en zaterdag 24 september een kleine selectie van de films worden vertoond. De filmselectie die in Paramaribo wordt aangeboden is in nauwe samenwerking met het Nederlands Film Festival tot stand gekomen.

NFF@…
Samen met Pathé presenteert het NFF op zondag 25 september een speciale NFF dag, NFF@…, in het noorden, oosten, zuiden en westen van Nederland. Vier Pathé-theaters, Pathé Groningen, Rembrandt Arnhem, Pathé Maastricht en Pathé Buitenhof in Den Haag, vertonen op deze zondag onder andere drie geselecteerde films die op het filmfestival in première gaan: BENNIE STOUT, DE BENDE VAN OSS en HOU ME VAST – DE DIJK. Deze laatste film is synchroon met de Utrechtse première te zien. Kijk voor meer informatie over de prijzen en tijden op www.pathe.nl.

NFF on Tour
Direct nadat de laatste Nederlandse films van de Utrechtse filmdoeken verdwijnen komt het festival met een speciale tour naar filmtheaters door het hele land. In deze tour vertoont het NFF in samenwerking met Cinema Delicatessen de tragikomedie WEBCAM, ALL INCLUSIVE en TITTEN uit de serie NTR Kort! editie 2011 en de documentaire TIMES LIKE DEESE. NFF on Tour gaat onder andere langs de volgende filmtheaters: Het Ketelhuis (Amsterdam), De Gigant (Apeldoorn) en De Filmschuur (Haarlem), Filmtheater Hilversum (Hilversum) en de Verkadefabriek (Den Bosch). Binnenkort meer informatie op filmfestival.nl of cinemadelicatessen.nl.