web analytics

‘Rabat’ opent filmfestival Trondheim

Reacties zijn gesloten

Op 20 maart opent ‘Rabat’ het Noorse Kosmorama Internationaal Filmfestival in Trondheim. Eerder draaide de film op het Duitse Internationaal Filmfestival Mannheim-Heidelberg en op het Poolse Internationaal Filmfestival Warschau. Rabat is ook genomineerd voor vier Rembrandt Awards, de Nederlandse filmprijzen die worden gekozen door het publiek. In mei en juni gaan de makers met de film op tournee in de Arabische wereld.

Afgelopen vrijdag maakte de organisatie van het Kosmorama Internationaal Filmfestival Trondheim bekend dat de film ‘Rabat’ de officiële openingsfilm is van de zevende editie van dit Noorse festival. De film – die in Nederland en België meer dan 70.0000 bezoekers trok – zal vertoond worden op 20 maart. Daarmee is Kosmorama het derde internationale filmfestival waar Rabat te zien is. Eind vorig jaar werd de film al geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival Mannheim-Heidelberg en het Internationaal Filmfestival Warschau. Op dat laatste festival eindigde Rabat op de tweede plek van de publieksprijscompetitie.

“We hebben Rabat geselecteerd voor de hoofdcompetitie en als openingsfilm van ons festival omdat we veel sympathie hebben voor de film en ons willen associëren met de intenties die erin verborgen liggen. Rabat is een simpele en mooie film waarin sterk geacteerd wordt. De film is met charme en warmte geslaagd in zijn opzet en geeft een belangrijk tijdsbeeld van Europa en Marokko. Zonder oppervlakkig te worden is het een lichte en optimistische film waarvan je gaat houden en die aanzet tot denken.” – Ola Lund Renolen (artistiek directeur Kosmorama Internationaal Filmfestival Trondheim)

Rembrandt Awards 2012
Eind vorig jaar viel Rabat in Nederland al in de prijzen met de Zilveren Krulstraat voor het Beste Scenario voor een lange speelfilm en vier Gouden Kalfnominaties op het Nederlands Filmfestival Utrecht, waaronder die voor Beste Film. Op de gala-uitreiking in de Utrechtse Schouwburg ging uiteindelijk acteur Nasrdin Dchar er vandoor met het Gouden Kalf voor Beste Acteur. Voor de Rembrandt Awards – de enige publieksprijs die in Nederland wordt uitgereikt – is Rabat nu ook genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Acteur (Nasrdin Dchar en Achmed Akkabi) en Beste Titelsong (Sef – De Leven). Via www.rembrandts.nl kan het publiek stemmen, de uitreiking vindt maandag 12 maart plaats in Amsterdam.

Arabische wereld
De geruchtmakende speech die Nasrdin Dchar hield bij de Gouden Kalfuitreiking, bleef niet onopgemerkt in het buitenland. Via onder andere het journaal en talkshows van de Marokkaanse zender 2M bereikte hij ook miljoenen mensen in de Arabische wereld. Mede daardoor zullen de makers in mei en juni een tournee maken door Jordanië, Libanon en Marokko. In samenwerking met de Nederlandse ambassades worden daar ter plaatse publieke vertoningen georganiseerd. Tevens zullen de makers workshops geven aan jong lokaal filmtalent.

Nieuwe Habbekrats film
Eind vorig jaar maakte het Nederlands Filmfonds bekend dat het project ‘Wolf’ van regisseur en scenarist Jim Taihuttu is geselecteerd voor het lange speelfilmproject ‘De Oversteek’. De opnames van Wolf vinden plaats in het najaar van 2012.