web analytics

Roemenië kleurt oranje

Reacties zijn gesloten

Het Transilvania International Film Festival in Roemenië vertoont verschillende Nederlandse speelfilms en een documentaire. Het festival gaat van start op 28 mei in het Roemeense Cluj en duurt tot en met 6 juni. Daarna verhuist het festival naar de stad Sibiu waar de films nog te zien zijn van 9 tot en met 13 juni, 2010.

Voor het competitieprogramma van het festival zijn de speelfilms Nothing Personal van Urszula Antoniak (producent Rinkel Film Productions) en last Conversation van Noud Heerkens (producent Holland Harbour Productions) geselecteerd.

Nothing Personal, het succesvolle debuut van Urszula Antoniak, won vele internationale prijzen, waaronder de FIPRESCI Prijs en een Luipaard voor Beste Debuutfilm op het filmfestival van Locarno in 2009. De film vertelt hoe een jonge eenzame vrouw op reis een overeenkomst sluit met een oudere man: voedsel in ruil voor werk.

Last Conversation met actrice Johanna ter Steege in de hoofdrol werd opgenomen in één take met maar liefst 25 camera’s tegelijk. De film ging in première tijdens het International Film Festival Rotterdam 2009 en werd onder meer geselecteerd voor het ‘Critics Choice’-programma op het filmfestival in Karlovy Vary. Johanna ter Steege en Noud Heerkens zullen beiden aanwezig zijn op het festival in Roemenië.

De films Lege Maag van Hans Breetveld (producent Eyeworks Film & TV Drama), De Vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits (producent Isabella Films) en de documentaire Angst van Michiel van Erp (producent De Familie) zijn geselecteerd voor het programma-onderdeel ‘Extreme Therapies’. In Angst duikt documentairemaker Michiel van Erp in de wereld van de angststoornissen. In Lege Maag volgt een journalist een radicale therapie in een spiritueel centrum aan zee. Ook Hans Breetveld en Michiel van Erp reizen naar het festival af om daar bij de presentatie van hun films aanwezig te zijn.

Ineke Smits, regisseuse van De Vliegenierster van Kazbek, een verhaal over drie jonge mensen te midden van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog op het eiland Texel, zal deel uitmaken van de jury van het competitieprogramma van het Transilvania International Film Festival.

Bron: Holland Film