web analytics

Ruzie rond 'Iep' houdt aan

Reacties zijn gesloten

Na ruzie met regisseur Rita Horst wil de producent van de film Iep! geen première voor cast en crew op het Berlijnse filmfestival Berlinale. Hoofdrolspelers Huub Stapel en Joke Tjalsma en een deel van de crew wilden toch al niet over twee weken op de première komen.

Over Iep!, de verfilming van het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen, is ruzie ontstaan nadat productiemaatschappij Lemming Film, zonder overleg met de regisseur, de film met een kwartier inkortte. Na een verloren rechtszaak in september liet regisseur Rita Horst haar naam van de titelrol halen. Volgens producent Leontine Petit van Lemming Film is het nu ongepast om nog een groot feest te houden: „We willen cast en crew niet in verlegenheid brengen.”

Over de ingekorte versie bestaat grote onenigheid onder de makers. Een groot deel van de crew heeft middels een brief laten weten achter de regisseuse te staan en het een enorme blunder van Lemming Film te vinden. Van een “warme, gelaagde en inhoudelijk sterke film” is Iep! volgens hen verworden tot een een film waarin “de poëzie grotendeels is weggesneden en de personages je koud laten.” Volgens Petit was de beslissing noodzakelijk, daar deze voortkwam uit een proefvertoning door een “erkend en ervaren bureau.”

Iep! draait vanaf half februari in de Nederlandse bioscopen.

Bron: NRC

Reacties zijn gesloten.