web analytics

'Shock Head Soul' naar Venetië

Reacties zijn gesloten

De Nederlands/Engelse coproductie Shock Head Soul van regisseur Simon Pummell met o.a. Hugo Koolschijn, Anniek Pheifer, Thom Hoffman en Jochum ten Haaf is geselecteerd voor de 68e editie van het prestigieuze Venetië Film Festival in het Orizzonti competitieprogramma. Het festival vindt plaats van 31 augustus tot en met 10 september 2011.

Synopsis: Schreber was een succesvolle Duitse advocaat die in 1893 boodschappen van God doorkreeg via een ‘typemachine’ die de kosmos overspande. Hij bracht de negen daaropvolgende jaren door in een inrichting, geteisterd door wanen over kosmische controle en lijdend aan het idee dat hij langzaam van geslacht veranderde. Schreber dacht dat alleen zijn onderwerping aan Gods plan om hem in een vrouw te veranderen de wereld zou redden. Gedurende zijn negenjarige opsluiting schreef hij de ‘Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken’ die hem faam opleverde als buitenstaander in de kunstwereld. Het gaf hem de mogelijkheid om te betogen dat zijn geloof een zaak was van religieuze vrijheid en dat hij geestelijk in staat was om terug te keren in de maatschappij.

In de film worden documentaire interviews, fictionele reconstructies en animatie bij elkaar gebracht om Daniel Paul Schreber’s verhaal te portretteren. Het verhaal verkent de grens tussen religieuze visies, misleid fanatisme en de intieme schakel tussen familiegeheimen, psychiatrische diagnoses en ons maatschappelijk beeld van psychische ziektes.

Vijf jaar lang is aan deze film gewerkt. Historisch en psychiatrisch onderzoek zijn gecombineerd met formele experimenten om zo de verschillende facetten van een psychotische ervaring te vertalen naar een vertelvorm.

Bron: NFF