web analytics

Silent Ones van Ricky Rijneke in New Horizons competitie

Reacties zijn gesloten

Het speelfilmdebuut Silent Ones van Ricky Rijneke is toegevoegd aan de selectie voor de hoofdcompetitie van het New Horizons International Film Festival, zo meldt het internationale toonaangevende magazine Screen International.

De hoofdcompetitie van New Horizons die 13 internationale speelfilms telt, richt zich op onconventionele en eigenzinnige films die nieuwe expressievormen onderzoeken. New Horizons is het grootste internationale filmfestival van Polen en richt zich op de art house film. Het Festival: “An enchantingly mature debut from Ricky Rijneke. The Dutch author cleverly combines social engagement with poetic sensitivity. The film slightly resembles the works of Ulrich Seidl or Ursula Antoniak.”

De hoofdrol in Silent Ones wordt gespeeld door de Hongaarse actrice en Berlinale shooting star Orsi Toth die o.a. te zien was in Kornel Mundruczo’s Delta (Cannes Fipresci Award) en in Women Without Men (Zilveren Leeuw Venetië) van Shirin Neshat en The Notebook (Grand Prix Karlovy Vary) Ook het camerawerk was in handen van bekroond Europees filmtalent: Gergely Pohárnok (Hukkle, Taxidermia) en Jean-Paul de Zaeytijd (Les Géants, Eldorado). De soundtrack van Silent Ones werd verzorgd door Andrey Derchachev die bekend werd met The Return (Gouden Leeuw Venetië) en The Banishment (prijswinnaar Cannes) van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev.

Silent Ones vertelt het verhaal van de jonge Hongaarse vrouw (Orsi Tóth) die nadat haar broertje Isti is verdwenen, vertrekt aan boord van een vrachtschip om haar belofte aan hem na te komen. Een surrealistische trip balancerend op de rand van leven en dood.

Onlangs won de film twee prijzen op het European Film Festival in Lecce, Italië. Silent Ones werd eerder dit jaar genomineerd voor de Tiger Award, het prestigieuze Competitieprogramma en vlaggenschip van het International Film Festival Rotterdam waar de film door de vakpers zeer positief werd ontvangen.

The International Cinephile Society (ICS): “A powerful, very self-assured debut, Silent Ones confirms that the director is one to watch.” De film werd door de recensent vergeleken met het werk van Bruno Dumont.
Ook de Nederlandse pers was zeer lovend. De Volkskrant sprak over een prachtige ontdekking en noemde de film een zelfverzekerd ontregelend regiedebuut.

Silent Ones werd geproduceerd door Rotterdam Films (Rijneke & van Leeuwaarden) en kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds. Distributeur Contact Film brengt de film later dit jaar in Nederland uit. De internationale verkoop is in handen van de Franse sales agent Wide management.