web analytics

Slag om de Grebbeberg verfilmd

Reacties zijn gesloten

Voor het eerst in de filmhistorie komt er een ‘echte’ Nederlandse oorlogsfilm waarin Nederlandse soldaten slag leveren met het Duitse invasieleger in 1940. Producent Frank Bak en regisseur Martin Lagestee hebben vergevorderde plannen voor een speelfilm over de beruchte slag die in de meidagen van 1940 is geleverd op de Grebbeberg. Voor de belangrijkste rollen zijn Willem Voogd, Waldemar Torenstra en Géza Weisz benaderd. Het is de bedoeling dat de film in mei 2015 in première gaat, als herdacht wordt dat het 75 jaar geleden is dat de Duitsers ons land binnenvielen.

Martin Lagestee over dit omvangrijke project: “In Nederland is nog nooit een echte oorlogsfilm gemaakt. We hebben films over het verzet en over de bevrijding, maar geen enkele film behandelt de vijf dagen in mei 1940 waarop het Nederlandse leger vocht tegen de Duitsers.”

Tot de laatste man en de laatste kogel
In mei 1940 werd van 2.500 Nederlandse soldaten verwacht dat ze de stormloop van 25.000 Duitse soldaten op de Grebbeberg zouden stoppen. Na drie dagen harde strijd strandde de Duitse aanval voor het viaduct van Rhenen. Een dag later volgde het bombardement op Rotterdam en capituleerde Nederland.

Over de slag om de Grebbeberg bestaan veel misverstanden. Zo zouden de Nederlandse soldaten massaal op de vlucht zijn geslagen. Het Nederlandse leger was slecht bewapend en niet goed geoefend. Maar voor het overgrote deel is er door de Nederlandse soldaten dapper gevochten. Ze hadden de opdracht van de legerleiding om te vechten “tot de laatste man en de laatste kogel”. De film Slag om de Grebbeberg is een eerbetoon aan al die soldaten die door hun regering met onvoldoende middelen een oorlog in werden gestuurd.

Veel aandacht voor oorlog
Dat er veel aandacht is voor het thema wordt onder meer bewezen door de zeer goed bekeken documentaire reeks Die 5 dagen in mei 1940 die momenteel door de NTR/VPRO wordt uitgezonden. De serie is mede gebaseerd op de uitgebreide research die is gedaan voor het scenario van Slag om de Grebbeberg. In Duitsland is het onderwerp weer helemaal actueel gezien het grote succes, vooral ook bij jongeren, van de tv-serie Unsere Mütter, unsere Väter, die met vernieuwde aandacht naar de oorlog kijkt. Opvallend is ook de populariteit bij jongeren van de tv-serie Band of Brothers die in de herhaling nog regelmatig te zien is.

Geen karikatuur
Om een zo getrouw mogelijk beeld te geven van de slag zijn de meest gerenommeerde kenners van en adviseurs over de meidagen 1940, de Grebbeberg en de Koninklijke Landmacht van toen aangetrokken. Aan het project wordt medewerking verleend door de Gemeente Rhenen en Ouwehands Dierenpark, dat midden op de Grebbeberg ligt en waar zwaar is gevochten. Ook het ministerie van Defensie heeft zijn medewerking toegezegd.

Voor de special effects is Harry Wiessenhaan aangetrokken. Een Nederlands bedrijf dat in het buitenland veel ervaring heeft opgedaan met oorlogsfilms. Wiessenhaan zegt er veel vertrouwen in te hebben. “Eindelijk eens een film die van de Nederlandse soldaat geen karikatuur probeert te maken. Het onderwerp is serieus genoeg. Er is nog geen dag in de wereld geweest zonder oorlog. Dat schijnt men in Nederland weleens te vergeten”.