web analytics

'Son of Babylon' slotfilm NFF

Reacties zijn gesloten

Son of Babylon is de officiële slotfilm van de 30ste editie van het Nederlands Film Festival. Deze Nederlands-Iraakse coproductie van regisseur Mohamed Al-Daradji vertelt het verhaal van een jongen die samen met zijn oma liftend op zoek gaat naar zijn vader die nooit is teruggekeerd uit de oorlog. Son of Babylon beleeft zijn Nederlandse première op donderdag 30 september in de Rembrandt Bioscoop in Utrecht.

De film speelt zich af in Noord-Irak, twee weken na de val van Saddam Hussein in 2003.

De twaalf jaar oude Ahmed gaat op reis met zijn oma. Op het moment dat zij hoort dat er in het Zuiden oorlogsgevangenen levend zijn teruggekomen, is ze vastbesloten haar zoon Ibrahim, die nooit terugkeerde uit de Golfoorlog van 1991, terug te vinden. Liftend reist Ahmed met zijn oma door een door oorlogsgeweld verwoest Irak.

Regisseur Mohamed Al-Daradji (1978) volgde in Bagdad de opleiding tot regisseur. Hij kwam in 1995 naar Nederland, waar hij zich specialiseerde als cameraman. Later behaalde hij in Engeland zijn MA in Cinematography. Al-Daradji heeft een aantal korte films en commercials gemaakt, Son of Babylon is zijn tweede lange speelfilm. De film is geproduceerd door Human Film NL en Iraq Al-Rafidain.

Het script van Son of Babylon is in 2008 gepitcht op het Netherlands Production Platform van de Holland Film Meeting, onderdeel van het Nederlands Film Festival, waarna een multinationale samenwerking tot stand is gekomen. Son of Babylon is medegefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film en het Rotterdam Media Fonds.

Son of Babylon werd tijdens de Berlinale 2010 onderscheiden met de Amnesty International Film Award en de Peace Film Award en ontving de Netpac Award op het Karlovry Vary Internationaal Film Festival.

Het 30ste Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.