web analytics

Teledoc ‘Hollandse Nieuwe’ 3 juni op TV

Reacties zijn gesloten

Maandag 3 juni, 20.25 uur zendt de EO op Nederland 2 Hollandse Nieuwe uit. Een film van Leonard Retel Helmrich en Hetty Naaijkens – Retel Helmrich over Nederlands laatste echte haringvissers, die op het Tribeca Film Festival al enthousiast werd ontvangen. De Teledoc is een coproductie van In-Soo Productions en de EO, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds.

Hollandse Nieuwe, al meer dan duizend jaar een fenomeen, is niet meer weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje. Dit jaar is de traditionele veiling in Scheveningen op woensdag 5 juni, tweedagen na de uitzending van Hollandse Nieuwe.

In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie nog op de verdiensten van de haringvisserij. Tegenwoordig is de Nederlandse haringvloot drastisch geslonken. Slechts twee schepen, de Wiron 5 en Wiron 6 van rederij Jaczon uit Scheveningen, varen nog onder Nederlandse vlag. De overige schepen van Nederlandse reders vissen onder buitenlandse vlag op haring. Reden voor de koningin om sinds 2003 niet meer de Koninginneharing in ontvangst te nemen.

Hollandse Nieuwe is een Teledoc over romantiek, kameraadschap en het langzaamaan verdwijnen van een laatste stuk Hollands Glorie. De film werd geselecteerd voor de World Documentary Competition van het Tribeca Film Festival 2013 in New York en kreeg er lovende recensies, onder meer in Indiewire: “Raw Herring is a miraculous excercise in Single-Shot Cinema”.

Regisseur Leonard Retel Helmrich en zijn zus Hetty Naaijkens – Retel Helmrich maakten eerder onder meer de veelvuldig bekroonde Indonesiëtrilogie De stand van de zon, Stand van de maan en stand van de sterren.