web analytics

'The Forgotten Space' naar Venetië

Reacties zijn gesloten

De Nederlandse documentaire The Forgotten Space van fotograaf en filmmaker Allan Sekula en de Franse filmhistoricus en regisseur Noël Burch is geselecteerd voor het gerenommeerde internationale Filmfestival van Venetie, dat van 1 tot 11 september plaatsvindt. De film beleeft zijn wereldpremière in het Orizzonti competitie programma. Dit programmaonderdeel, dat sinds 2004 bestaat, signaleert nieuwe trends in wereld cinema. Bij de wereldpremière in Venetië zullen beide regisseurs aanwezig zijn.

De film is geproduceerd door Frank van Reemst en Joost Verheij van Doc.Eye Film Amsterdam in coproductie met Wildart Film Wenen. Het filmproject is ontstaan vanuit een initiatief van SKOR / Stichting Kunst in Openbare Ruimte. Later dit jaar brengt Mokum Filmdistributie The Forgotten Space (TFS) uit in de filmtheaters, waarna VPRO- Holland Doc de film op televisie zal uitzenden.

In het filmische essay TFS verkennen Allan Sekula en Noël Burch de zee; de ‘vergeten ruimte’ van onze moderne tijd, waar globalisering en de huidige financiële crisis op de meest prangende wijze zichtbaar worden’. Globalisering heeft de arbeid, geldstromen en productiemiddelen mobiel gemaakt. Meer dan 90% van het goederenvervoer wereldwijd loopt via de zee. TFS volgt dit geglobaliseerde containervervoer. De film onderzoekt de havens van Rotterdam en de effecten van de Betuwe route, bezoekt het verlaten dorp Doel bij Antwerpen dat opgeofferd wordt aan de uitbreiding van de haven. We zien hoe de economische crisis zich verdiept rond de havens van Los Angeles en wat er verandert in Hong Kong waar de industrie zich heeft verplaatst naar de nieuwe economische zones van Zuidelijk China zoals Shenzhen. En wat is er gebeurd met de oude Spaanse havenstad Bilbao?

Sekula en Burch presenteren de globaliseringproblematiek niet als een vanzelfsprekende waarheid, maar als een raadsel; een mysterie dat naarmate de film vordert, wordt verhelderd. Daarbij wordt een breed scala aan filmstijlen gehanteerd, variërend van documentaire, geënsceneerde scènes, oude films, tot archiefmateriaal. De film is zo een essayistische vertelling over een proces dat de wereld dagelijks raakt.

Doc.Eye Film werd begin 2007 opgericht door Frank van Reemst en Joost Verheij. Beiden zijn al jaren succesvol als producent van documentaires (respectievelijk Stichting ZigZag en MM Filmprodukties). De door hen geproduceerde films wonnen verschillende prijzen op internationale filmfestivals, waaronder een aantal Gouden Kalveren voor beste lange documentaire. Ze zijn zowel in Nederland, als daarbuiten op televisie uitgezonden en in de bioscoop uitgebracht.

Frank van Reemst en Joost Verheij besloten hun krachten te bundelen om meer internationaal georiënteerde documentaires en kleinere speelfilms te maken. Doc.Eye Film produceert grensverleggende films, die vaak vanuit onverwachte, persoonlijke invalshoeken een verhaal vertellen.