web analytics

'Tirza' Nederlandse oscarinzending

Reacties zijn gesloten

De Nederlandse speelfilm Tirza van regisseur Rudolf van den Berg is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscaruitreiking dit jaar. Dat heeft EYE Film Instituut Nederland, die de inzending coördineert, donderdag bekendgemaakt, aldus het ANP. De film kan worden genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. Naast Tirza waren onder andere Komt een Vrouw bij de Dokter, De Hel van ’63 en De gelukkige Huisvrouw in de race.

Tirza is de verfilming van het gelijknamige boek van Arnon Grunberg over een man die naar Namibië reist om zijn dochter op te sporen. De hoofdrollen worden vertolkt door Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks en Johanna ter Steege.

De selectiecommissie heeft schriftelijk zijn stem uitgebracht bij notaris mr. K.B. Blijleven te Amsterdam. De selectiecommissie speelfilm 2010 bestond uit afgevaardigden van DDG – Dutch Directors Guild; KNF – Kring van Nederlandse Filmjournalisten; MIMM – Muziekinstituut Multimedia; Netwerk scenarioschrijvers; NBF – Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers; Nederlands Fonds voor de Film; NFF – Nederlands Film Festival; NFTVM – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers; NSC – Nederlandse Vereniging van Cinematografen; NVB – Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten; NVF – Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs; NVS – Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten; VCA – Vereniging Constructief Audio; VCB – Vereniging Crewbelangen en EYE Film Instituut Nederland.

Tirza is op 22 september ook de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. Op 30 september gaat de film landelijk in première. Op 25 januari 2011 worden de nominaties voor de Best Foreign Language Film Award bekend gemaakt. Vorig jaar schopte Oorlogswinter het tot de shortlist, maar werd uiteindelijk niet genomineerd. Zwartboek viel een jaar eerder hetzelfde lot ten deel. De laatste film die daadwerkelijk genomineerd werd, is De Tweeling (2002). In 1997 won een Nederlandse film voor het laatst een Oscar; Karakter van Mike van Diem was de gelukkige. Twee jaar daarvoor won Antonia van Marleen Gorris. Alles weten over Nederland en de Oscars? Klik hier.

Klik hier voor interviews met de cast en meer informatie over de film.