web analytics

Toch onderzoek naar stimuleringsmaatregel Nederlandse film

Reacties zijn gesloten

Het kabinet gaat onderzoeken of er in Nederland belastingvoordelen voor de filmindustrie kunnen worden opgezet om zo investeerders naar ons land te trekken. Een motie van Vera Bergkamp (D66) en Jacques Monasch (PvdA) daartoe zal donderdag worden aangenomen in de Kamer, zo meldt NU.nl.

Op dit moment is er volgens de partijen en de filmindustrie geen sprake van een gelijk speelveld met de rest van Europa. Zo zijn er onder andere in Belgie, Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen reeds belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in films. Hierdoor kent de Nederlandse filmindustrie een sterk verzwakte concurrentiepositie en wijken ook Nederlandse producenten zelf steeds vaker uit naar het buitenland, wat de ontwikkeling van onze filmindustrie weer verder tegenhoudt.

De partijen stellen een belastingvoordeel van 30 procent op de productie-uitgaven voor in Nederland. “Een veilig instrument omdat de bijdrage pas beschikbaar wordt als de bestedingen al in Nederland hebben plaatsgevonden”, aldus Bergkamp. Voor 15 september moet onderzoek van de ministeries van Cultuur, Economische Zaken en Financiën duidelijkheid geven over de mogelijkheden van een tax shelter in Nederland.

Lees meer op Nu.nl.