web analytics

‘Toonders Denkraam’ 27 mei op tv

Reacties zijn gesloten

Zondag 27 mei, 18.00 uur zendt de BOS op Nederland 2 de documentaire Toonders denkraam uit. Hans Polak portretteert de grote verhalenverteller Marten Toonder ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar. De herhaling is vrijdag 1 juni, 14.55 uur op Nederland 2.

“Als je begrijpt wat ik bedoel”, is een sleutelzin in het oeuvre van Marten Toonder. “Want”, zo zei hij, “eigenlijk begrijpt nooit iemand wat je bedoelt.” Toonder voelde zich in hoge mate onbegrepen. “Veel mensen vinden mij die vreemde man die in kabouters gelooft.”

Toonder leek in verschillende werelden te leven: de praktische en de magische. In de documentaireToonders denkraam probeert Hans Polak er achter te komen waar de verhalenverteller zijn inspiratie vandaan haalde. Putte Toonder voor zijn Bommelsaga uit de I Tjing en het Boeddhisme, de astrologie en de werken van Gustav Jung?

Aan de hand van zes vertellers – zoals zoon Eiso Toonder, Toonders leerling Dick Matena, zijn biograaf Wim Hazeu en uitgever Hans Matla – wordt het meerzijdige karakter geschetst van de schepper van figuren zoals Tom Poes, Wammes Waggel, professor Sickbock en Bulle Bas.

Toonders denkraam drijft visueel en inhoudelijk op beelden en verhalen die de magie van Toonders creaties tonen, anderzijds op archiefmateriaal, foto’s en vertellingen over de realistische Toonder. Sommigen noemden hem een visionair. Toonder was in ieder geval een intrigerende verhalenverteller die een grote invloed had op de taal, op de letterkunde en het, op volwassenen gerichte, beeldverhaal.