web analytics

‘Tula; The Revolt’ naar Trinidad Tobago Filmfestival

Reacties zijn gesloten

Tula The Revolt, de op waarheid gebaseerde film over het Nederlandse slavernijverleden op Curaçao, is geselecteerd voor het internationale filmfestival in Trinidad en Tobago.

Tula (Obi Abilli), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn ‘plantage-eigenaar’ Van Uytrecht (Jeroen Willems) maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit.  Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt deze Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor vrijheid, gelijkheid, en broederschap.

De film van regisseur Jeroen Leinders ging begin juli in Nederland en op de Nederlandse Antillen in release en trok uitverkochte zalen. Trinidad + Tobago Filmfestival maakt nu als eerste bekend dat de film niet alleen officieel geselecteerd is; Tula The Revolt zal tevens de slotfilm van het festival zijn.

Trinidad + Tobago Filmfestival vindt plaats van 17 september tot 1 oktober. De film is in Nederland nog in 15 zalen te zien.