web analytics

Van Houten en Hauer filmen in Kaapstad

Reacties zijn gesloten

Begin maart startten de opnamen van de speelfilm Black Butterflies, over het veelbewogen korte leven van de getalenteerde kunstenares Ingrid Jonker wiens werk pas 29 jaar na haar dood de erkenning kreeg die het verdient. Nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994, herleeft de belangstelling voor haar werk. Sindsdien is het werk van Ingrid Jonker niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse literatuur. De film wordt geregisseerd door Paula van der Oest, onder meer bekend van het Oscar-genomineerde Zus & Zo en Tiramisu. Het scenario is van de hand van Greg Latter.

Carice van Houten vertolkt de titelrol van de film. Recent speelde zij in Komt een Vrouw bij de Dokter, Valkyrie, Alles is Liefde en Zwartboek. Komend jaar is zij onder andere te zien in De Gelukkige Huisvrouw en Repo Men tegenover Jude Law. Rutger Hauer speelt de rol van Ingrids vader, Abraham Jonker. Rutger Hauer heeft in meer dan honderd internationale producties gespeeld, waaronder Blade Runner, Sin City en Batman Begins. De Ierse Liam Cunningham is tegenspeler van Carice van Houten. Hij vertolkt de rol van Ingrid Jonkers grote liefde Jack Cope. Liam Cunningham speelde onder meer in The Wind That Shakes The Barley (Golden Palm, Cannes 2006, Ken Loach) en Hunger (Golden Camera, Cannes 2008, Steve McQueen).

Black Butterflies gaat over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker, een avontuurlijke en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika deelde, de Sestigers. Tegen de achtergrond van verzet tegen de censuur van de Nasionale Party, leeft Ingrid Jonker haar jonge leven tot het uiterste en wordt haar werk steeds bekender en meer gewaardeerd. De grote liefde in het leven van Ingrid Jonker, de schrijver Jack Cope, kan haar niet het geluk en de gemoedsrust geven waar ze naar op zoek is. Met haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister voor de Nasionale Party tijdens het Apartheidsregime, heeft ze een moeizame relatie. Politieke onenigheid drijft vader en dochter steeds verder uiteen. Het belang van het werk van Ingrid Jonker voor de Zuid-Afrikaanse cultuur wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaans Parlement in 1994.

De opnamen voor de film zijn 8 maart gestart in Kaapstad, Zuid-Afrika en duren tot eind april. Distributeur A-Film Distribution zal de film in 2011 in de Benelux uitbrengen.

Bron: A-Film

Volg Carice van Houten op twitter. Bekijk ook haar videoboodschappen vanuit Kaapstad.

3 gedachten over “Van Houten en Hauer filmen in Kaapstad

  1. Heette deze niet eerst Smoke and Ochre?
    Jammer, dat was een veel mooiere titel.

  2. Wat jammer dat de film Engelstalig is! Het doet geen recht aan de werkelijkheid en afbreuk aan de poëzie van Ingrid Jonker. Het is een indrukwekkende film, maar de taal is een gemiste kans!

Reacties zijn gesloten.