web analytics

Vier Vlaamse films naar Montréal

Reacties zijn gesloten

Turquaze van Kadir Balci en Bo van Hans Herbots zijn geselecteerd voor de 34ste editie van het Festival des Films du Monde in het Canadese Montréal. Eerder werd al aangekondigd dat Adem van Hans Van Nuffel er in de Wereldcompetitie zal worden vertoond. Vandaag werd bekend dat ook Van Nuffels korte film Nachtraven op het Wereldfilmfestival te zien zal zijn. Dit brengt het totaal aantal Vlaamse titels op vier.

Turquaze, het speelfilmdebuut van regisseur Kadir Balci, beleeft in Montréal zijn wereldpremière en maakt er samen met de andere films in het Regards sur les Cinémas du Monde panorama kans op de publieksprijs. De cast van de film, een productie van Dirk Impens voor Menuet (bekend van o.a. De helaasheid der dingen en Code 37), bestaat uit onder andere Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Alptug Altinkaya, Tilbe Saran, Hilal Sönmez en Sinan Vanden Eynde. Op 29 september komt de film bij ons in de zalen. Distributeur is KFD.

In Turquaze keren Timur (28) en zijn twee broers, Ediz (36) en Bora (16), terug naar Gent nadat ze hun vader hebben begraven in Istanbul. Hun moeder blijft achter in Istanbul. De drie broers hervatten hun leven maar moeten op zoek naar een nieuw evenwicht. Terwijl Ediz de dominante vader speelt en Bora met verkeerde vrienden domme dingen doet, probeert Timur zijn vaders droom te realiseren nl. trompet spelen bij een fanfare. Sarah, de vriendin van Timur, vindt dat cool, tot ze merkt dat hij amper nog oog heeft voor haar…

Ook Bo werd geselecteerd voor het Regards sur les Cinémas du Monde panorama. Vorige week nog mocht regisseur Hans Herbots het goede nieuws vieren uit Giffoni, waar zijn film drie prijzen in de wacht wist te slepen. Na stevige bioscoopcijfers in België eerder dit jaar (met 200.000 bezoekers in Vlaanderen) wordt de film op 17 augustus op DVD uitgebracht door Just Bridge. Bo is een productie van Bert Hamelinck en Frank Van Passel voor caviar. In de film zien we onder andere Ella-June Henrard, Ina Geerts, Thomas Ryckewaert, Kalina Malehounova, Paul Wuyts en Anemone Valcke. Sales Agent voor Bo is Andrew Herwitz van het New Yorkse Film Sales Company.

In Bo is Deborah als vijftienjarig meisje geen kind meer maar ook nog geen vrouw. Toch stapt ze in een wereld waar ze nog te jong voor is. Eerst verleid door luxeproducten, glamoureuze feestjes en valse beloften wordt ze uiteindelijk geconfronteerd met een meedogenloos milieu dat haar ondergang kan worden.

Ten laatste werd ook de korte film Nachtraven van Hans Van Nuffel geselecteerd voor het Regards sur les Cinémas du Monde panorama. Dit volgt op het eerdere nieuws dat Hans Van Nuffels speelfilmdebuut Adem geselecteerd is voor competitie in Montréal. Van Nuffels vorige korte film, Fal, won in 2008 nog de Prijs voor Beste Korte Film in Montréal.

Nachtraven, een productie van Steven Dhoedt voor Visualantics, is een verhaal over passionele affaires, vicieuze cirkels en vers bloed. De cast bestaat uit onder andere Valentijn D’Haenens, Kirsten Pieters en Inge Van Bruysteghem.

De laatste Vlaamse speelfilm die in competitie ging op Montréal was Ben X in 2007. Hij wist toen zomaar even de hoofdprijs, publieksprijs en oecumenische juryprijs te winnen. Adem – dat nu geselecteerd is voor competitie – komt op 8 september bij ons in de zalen en opent ook het Filmfestival van Oostende op 3 september. Distributeur is KFD.

Adem vertelt het verhaal van Tom (Stef Aerts) en Lucas (Maarten Mertens), twee broers die lijden aan een genetische ziekte die hun longen langzaam sloopt. Tom worstelt met zijn korte levensverwachting maar in het ziekenhuis ontmoet hij Xavier (Wouter Hendrickx), een kerel die lijdt aan dezelfde ziekte maar die zich gedraagt als een rasatleet. Zijn levenslust straalt af op Tom. Xavier is een onverbeterlijke optimist, zelfs wanneer zijn lief Anneleen (Marie Vinck) hem laat zitten. Tom valt op zijn beurt voor de eigenzinnige Eline (Anemone Valcke) die al maanden in een quarantaine kamer zit.  Ze kunnen elkaar niet aanraken maar toch beginnen ze een romance…

Adem, Bo en Turquaze kwamen tot stand dankzij onder andere de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Bron: VAF