web analytics

Vlaamse films winnen in Duitsland

Reacties zijn gesloten

Op het 23ste Filmfest Emden-Norderney (6-13 juni), Duitsland vielen afgelopen weekend zowel Tot Altijd van Nic Balthazar als Hasta la vista van Geoffrey Enthoven in de prijzen, meldt het VAF. Tot altijd won zowel de AOK Movie Award als de tweede prijs van het publiek, de Bernhard Wicki Award. De top drie voor de Bernhard Wicki Award werd verder vervolledigd met een derde plaats voor Hasta la vista.

Op de slotceremonie in Emden nam producent Peter Bouckaert de prijzen – met een totaalwaarde van € 8000 – in ontvangst voor Tot altijd. De AOK Movie Award bekroont films in competitie die creatief een onderwerp uit de gezondheidszorg aankaarten. Met zijn ‘zilveren’ Bernhard Wicki publieksprijs is het trouwens de derde publieksprijs voor Tot altijd op evenveel festivals. Eerder ging de film in Doornik (Ramdam filmfestival) en Amsterdam (The End filmfestival) al aan de haal met de grootste waardering van het publiek.

Na een succesvolle bioscooprelease in België wordt Tot altijd nu ook internationaal gelanceerd. De film werd ondertussen aan een tiental territoria verkocht waaronder Frankrijk (Bodega Films) en de VS (Strand Releasing). Tot Altijd is gebaseerd op het ware verhaal van Mario Verstraete, de MS-patiënt die jarenlang vocht voor de euthanasiewetgeving in ons land en uiteindelijk ook de eerste was om er in 2002 gebruik van te maken. In de belangrijkste rollen zien we Koen De Graeve, Geert Van Rampelberg, Iwein Segers, Lotte Pinoy, Viviane De Muynck en Michel Van Dousselaere. Het scenario werd door Nic Balthazar zelf geschreven. De film werd geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks.

Hasta la vista vervolledigt met zijn ‘bronzen’ Bernhard Wicki Award het podium maar is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. In Emden namen regisseur Geoffrey Enthoven en producent Mariano Vanhoof van Fobic Films de prijs ter waarde van € 2000 in ontvangst, ondertussen minstens de 16de sinds de wereldpremière in Montréal. Voor scenarist Pierre De Clercq is het niet de eerste maal dat een film gebaseerd op zijn scenario een prijs in Emden wint. In 2006 behaalde ookVerlengd weekend (regie: Hans Herbots) er een ‘zilveren’ Bernhard Wicki Award.

Hasta la Vista vertelt het verhaal van drie jonge gasten die houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is. De hoofdrollen worden vertolkt door Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schryver, Tom Audenaert en Isabelle De Hertogh.

Beide films in dit bericht kwamen tot stand met de steun van o.a. Het VAF/Filmfonds.