web analytics

Holland Animation Film Festival: volgende week in Utrecht

Reacties zijn gesloten

Vorig jaar werd tijdens de twaalfde editie van het HAFF aangekondigd dat het festival voortaan jaarlijks gehouden zou worden, waardoor we volgende week alweer een lang weekend van animatie en alles daaromheen kunnen genieten. NeerlandsFilmdoek zal uitgebreid verslag doen van de Nederlandse en Vlaamse films en programmaonderdelen.

Competities
Het HAFF staat bekend om haar competitie voor onafhankelijke korte films – gemaakt zonder hulp van grote filmstudio’s – en de competitie toegepaste animatie, met daarin onder andere reclamespotjes en muziekvideo’s. Daarnaast kunnen studenten uit Nederland en België hun (afstudeer)film insturen voor de studentencompetitie. Vorig jaar is er een publieksprijs voor Nederlandse animatie in het leven geroepen. Een selectiecommissie heeft los van de organisatie van het festival een aantal films geselecteerd, welke gedurende het festival aan het publiek getoond worden. Op zaterdagavond 7 november wordt bekend gemaakt welke Nederlandse animatiefilm de hoogste waardering van het publiek genoten heeft.

Tenslotte is er een internationale webcompetitie. De films zijn via YouTube ingestuurd en te zien op www.youtube.com/hafftube. De winnaar wordt gekozen door de filmmakers die met hun eigen film meedoen in de competite voor onafhankelijke korte films. De winnaar van de webcompetitie wordt bekend gemaakt tijdens de openingsceremonie op woensdag 4 november.

The Cutting Edge
Onder de noemer The Cutting Edge vallen de speciale programma’s die uitdrukking geven aan de wisselwerking tussen verschillende disciplines als film, beeldende kunst, games en internet. Ze schetsen een tijdsbeeld van vernieuwende makers en hun bevindingen en er is ruimte om de ontwikkelingen in de dicipline aan de kaak te stellen.

Het meest prominente programmaonderdeel is ‘What the 4K!’, vol met Nederlandse animaties die gemaakt zijn in 4K, het digitale formaat van de toekomst (met een resolutie van 4096 x 2160 pixels). Vrijdag 6 november krijgt het publiek de kans van 12.30 uur tot 20.00 uur dit nieuwe filmformaat te ervaren en getuige te zijn van talloze premières van deze Nederlandse animatoren, die in vergelijking met de rest van de wereld aan het pionieren zijn. De korte film Red-end and the Seemingly Symbiotic Society viert tevens zijn wereldpremière op de openingsavond van het festival.

Ook de DAD (Digitale Art Directie) is dit jaar weer van de partij. Zij richt zich op een nieuwe generatie amateurkunstenaars, studenten en loslopend aanstormend talent, die met behulp van digitale technieken nieuwe wegen zoeken om hun film te maken. Op zaterdagmiddag om 12.30 uur stellen zij het witte doek open voor iedereen die zijn (korte) film vertoond wil zien. Niet geheel vrijblijvend, want na afloop krijgen ze commentaar. DAD is een initiatief van Kunstfactor, sectorinstituut voor amateurkunst.

Het Holland Animation Film Festival 2009 vindt plaats van 4 tot en met 8 november 2009.

Reacties zijn gesloten.