De Nederlandse filmmaker Jeroen van Velzen heeft met zijn eerste lange documentaire Wavumba, zij die naar vis ruiken, op het Tribeca Filmfestival dat deze week in New York plaatsvindt, de Best New Documentary Director Award gewonnen. De prijs bestaat uit $ 25.000,- (aangeboden door American Express) en “Untitled, 1980/2000” met dank aan fotografe Cindy Sherman & Metro Pictures. De film is een productie van SNG Film.
Jury Comments: “A modern day ‘Old Man and the Sea’ tale, set off the coast of Kenya, this lyrical film depicts the story of Masoud, a legend of shark fishing who, along with his young protégé, strives to end his days with one last grand catch. We the jury especially appreciated this new director’s confidence of style, his restraint and his deep relationship to a culture fast disappearing. It is a hypnotic story of man and nature, unafraid of silence, and full of a terrible beauty. We look forward to his next endeavor with great anticipation.”
De film beleefde tijdens het IFFR 2012, met een selectie voor het Bright Future-programma, zijn première. Vanaf 19 februari was Wavumba te zien in de Nederlandse filmtheaters.
Wavumba is de eerste lange documentaire van Jeroen van Velzen die in 2009 aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie afstudeerde met de film Baba, een korte documentaire over een oude man in India die samen met zijn jongere broer een uitputtende pelgrimsroute aflegt.
Toen Jeroen van Velzen als kind in Kenia woonde, was hij heel ontvankelijk voor de magische verhalen die een oude Keniaanse visser, Gatete, hem vertelde. Naarmate hij ouder werd, verdween zijn geloof in zeegeesten en bovenaardse krachten, maar iets in hem bleef verlangen naar die open, onbevangen manier waarop hij vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf.
In de film Wavumba keert hij terug naar het land waar hij opgroeide. Op het koraaleiland Wasini ontmoet hij Masoud, en zijn vaste hulp Juma. Masoud is een oude visser die nog steeds hoopt een grote haai te vangen, zoals hem dat ook lukte toen hij jong was. Hoe lang Masoud ook zonder vangst blijft, elke dag gelooft hij oprecht dat het hem de volgende dag kan overkomen…