web analytics

Wederom prijs voor ‘Achtste-Groepers huilen niet’

Reacties zijn gesloten

Tijdens het Internationale Kinder Film Festival 2012 in Wenen heeft Achtste-Groepers de kinderjury prijs gewonnen. De categorie werd beoordeeld door een kinderjury van kinderen tussen de 11 en 13 jaar. Uit 16 films werd Achtste-Groepers Huilen Niet als grote winnaar gekozen. Dit maakten producenten Rinkel Film en Bijker Film & TV vandaag bekend.

Het Internationale Kinderfilmfestival in Wenen vond plaats van 17 november tot en met 4 december. Tijdens het festival werden 16 films uit verschillende landen vertoond. Hieruit koos de kinderjury ‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ als de winnaar van de Kinderjury Prijs 2012. De jury noemde de film bewonderenswaardig: ‘Wij vinden het bijzonder hoe een onderwerp als ziekte en dood zo wordt neergezet. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe de klas omgaat met Akkie en de leukemie waar onder ze lijdt.’‘

Achtste-Groepers Huilen niet’ is de hoopvolle, ontroerende familiefilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

De film won tijdens het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Publieksprijs en al tijdens het TIFF Kids festival in Toronto de Publieksprijs en kreeg een “Honourable Mention” van de jury. Tijdens het International Film Festival “Nueva Mirada” voor Kinderen en Jeugd, Buenos Aires, kreeg ‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ een “Special Mention” en won de prijs voor ‘Children and Young People Jury Award’ voor de Beste Feature Film, Live Action..

De stoere Akkie (Hanna Obbeek) zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina (Eva van der Gucht) klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat Joep (Nils Verkooijen) voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan. Maar dan wordt Akkie ziek. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en Juf Ina. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Als het ernaar uit ziet dat ze het voetbaltoernooi moet missen, bedenkt Joep een cool plan voor haar.

‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ is geproduceerd door Bijker Film & TV (Harro van Staverden en David-Jan Bijker) en Rinkel Film (Reinier Selen) in coproductie met de Evangelische Omroep en het Belgische Living Stone. De film werd onder meer gefinancierd door het Nederlands Fond voor de Film, het CoBO Fonds , Dutch Film Works en het Vlaams Audio Visueel Fonds. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie en bracht de film op 3 juli ook uit op DVD, VOD, Blu-ray en DVD.