web analytics

Werkgelegenheid filmsector flink teruggelopen

Reacties zijn gesloten

De werkgelegenheid in de hele Nederlandse film- en audiovisuele sector is tussen 1998 en 2011 teruggelopen met 16,7 procent. Dat wijkt behoorlijk af van de Europese trend, waar juist een groei van 11,5 procent te zien was. Dat komt door de afname van overheidsbijdragen en door het ontbreken van regelgeving om internationale productieactiviteit aan te trekken. Zo meldt het ANP vandaag. De resultaten zijn te lezen in een rapport van Oxford Economics dat onderzoek deed in opdracht van onder meer de Filmproducenten Nederland, de filmdistributeurs en bioscoopexploitanten en het Nederlands Filmfonds.

De Tweede Kamer besloot onlangs uit te zoeken hoe de Nederlandse filmindustrie het beste economisch is te stimuleren. Nederlandse filmmakers vluchten steeds vaker weg naar het buitenland, omdat het daar fiscaal beter geregeld is. Daardoor loopt Nederland ook inkomsten mis omdat de crew het budget elders uitgeeft. Bovendien komen er geen buitenlandse filmmakers meer deze kant uit.

De onderzoekers concluderen nu in het rapport ook dat in het buitenland filmstimuleringsbeleid goed werkt, ook voor de schatkist. Nederland zou met fiscale en economische maatregelen moeten komen. De sector kan goed profiteren van wereldwijde groei, als er maar goed beleid komt, concludeert het rapport.

Bron: ANP