web analytics

Willem Nijholt terug op witte doek

Reacties zijn gesloten

Acteur Willem Nijholt verleent voor het eerst in vijf jaar weer zijn medewerking aan een bioscoopfilm, meldt het ANP. In Sonny Boy, waarvan de opnames momenteel plaatsvinden, speelt hij de joodse varieté-artiest Sam die de zwervende hoofdpersonen Rika en Waldemar onderdak biedt. Vijf vragen aan de 75-jarige acteur.

Waarom hebben we u zo lang niet zien acteren?

“Ik ben een oude man van 75, dus ik doe geen grote theatertournees meer. Daardoor ben ik voor acteren vooral aangewezen op filmrollen. Probleem is echter dat ik een hekel heb aan audities. Dan wordt iedereen maar opgetrommeld en moet je maar hopen dat ze jou kiezen. Deze rol van Sam werd mij aangeboden door regisseuse Maria Peters.”

Heeft u de afgelopen vijf jaar helemaal niet geauditeerd?

“Ik heb twee jaar geleden meegedaan voor een prachtige rol in een film over een man met het syndroom van Korsakov, Onder de tafel. Alle draaidagen waren ingepland. Maar toen werd ik opeens van het project afgegooid. Omdat de VPRO, die de film coproduceerde, mij niet wilde. Ik voelde me geschoffeerd. Zit je vijftig jaar in het vak. Maar zo kan dat dus in Nederland.”

Wat spreekt u zo aan in de rol in Sonny Boy?

“Het is een kleine, maar mooie karakterrol. Ik heb maar vijf draaidagen, maar het personage biedt me genoeg ruimte om daar iets moois van te maken. Bovendien is Sam een varieté-artiest in de jaren dertig. Het is in cultureel opzicht geen periode die ik heel bewust heb meegemaakt. Maar ik heb dankzij mijn moeder wel heel veel van het varieté uit die tijd meegekregen.”

Van wat voor films houdt u zelf eigenlijk?

“Ik ben een fan van de ‘golden age’ van Hollywood: de jaren dertig, veertig. Films als Citizen Kane en Gone with the Wind, waarin acteurs nog alle ruimte en tijd kregen om lange indringende scenes te spelen. Tegenwoordig moet er vooral heel veel geknipt worden in scenes, en moeten er in het beeld allemaal trucages worden toegevoegd om het voor de kijker interessant te houden.”

Duurt het weer vijf jaar tot uw volgende filmrol?

“Wat mij betreft niet! Film heeft voor mij nooit prioriteit gehad, ik deed vooral veel theaterproducties. Maar nu ik dat niet meer kan en wil, ben ik geïnteresseerd in elke filmrol die op mijn pad komt. Ik ben wel 75, maar ik zie er nog prima uit. En ik kan nog véél meer dan alleen jureren in televisieprogramma’s. Al is dat de afgelopen jaren helaas wat op de achtergrond geraakt.”

Sonny Boy moet eind van het jaar in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Willem Nijholt in de legendarische jeugdserie Oebele

3 gedachten over “Willem Nijholt terug op witte doek

  1. Verrek, de Griezelbus is alweer vijf jaar geleden. Dat deed hij trouwens wel erg leuk.

Reacties zijn gesloten.