web analytics

Winnaar filmprijs Stad Utrecht en nominaties NVS, Tuschinski & NFF Student Award

Reacties zijn gesloten

De eerste avond van het Nederlands Film Festival is traditiegetrouw een drukke avond. Niet alleen moet de première van de openingsfilms goed verlopen, ook worden er direct enkele winnaars gevierd en genomineerden bekendgemaakt.

Winnaar Filmprijs Stad Utrecht
Vanavond is tijdens de Openingsavond van het 29e Nederlands Film Festival de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2009 bekend gemaakt. Bas Berkhout won de  prijs voor zijn korte documentaire debuut Roos Rebergen – “Weet ik niet zo goed”. De prijs werd door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht overhandigd aan regisseur Bas Berkhout. Donderdag 24 september vindt de eerste van drie filmvertoningen plaats van de documentaire tijdens het Nederlands Film Festival.

Roos Rebergen – “Weet ik niet zo goed” is een ontwapenend portret van de negentienjarige Roos Rebergen, de prijswinnende singer-songwriter Roosbeef. Haar ster is rijzende, maar ze moet moedeloos toezien hoe haar ouderlijk huis gesloopt wordt. ‘Een klein thema wordt ontroerend verbeeld met heldere shots, mooie animatie, goed gebruik van clips en treffende interviews. Je voelt een sterke band tussen filmmaker en onderwerp. Toch weet de maker knap afstand te bewaren, zodat het portret intiem – maar niet klef – wordt. Behalve regisseur is de maker de producent, cameraman en editor’, aldus de jury.

Nominaties NVS Award
In de eerste dagkrant van het 29e Nederlands Film Festival zijn de nominaties voor de nieuwe NVS Award, de Tuschinski Award en de NFF Student Award bekendgemaakt. Genomineerd voor de NVS Award, voor het beste productietalent van de nieuwe lichting, zijn (in alfabetische volgorde):

 • Keren Cogan Galjé, Wes, Nederlandse Film en Televisie Academie, fictie, korte film
 • Constant van Panhuys & Derk-Jan Warrink, Jacco’s Film, Nederlandse Film en Televisie Academie, fictie, korte film
 • Maarten van der Ven, Bingo, Nederlandse Film en Televisie Academie, fictie, korte film

Nominaties Tuschinski Award
De genomineerden voor de Tuschinski Award voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie zijn:

 • Peter Hoogendoorn, Wes, fictie, korte film
 • Timur Ismailov, Bingo, fictie, korte film
 • Menno Otten, In een vergeten Moment, korte documentaire
 • Nominaties NFF Student Award
  De genomineerden voor de NFF Student Award voor de beste film van de andere audiovisuele opleidingen in Nederland zijn (in alfabetische volgorde):

  • Jasper Kuipers, Archipel dialoog van een stad, St. Joost Breda, animatie, korte film
  • Floris Parlevliet, Mesopotamië, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, experimenteel, korte film
  • Beri Shalmashi, Weet dat ik van je hou, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, drama , korte film

  De prijzen worden uitgereikt op vrijdag 25 september om 17.30 uur in Louis Hartlooper Complex 1 aansluitend op de ‘Dag van de makers van morgen’, tussen 12.00 en 17.30 uur.  De NVS Award bestaat uit een prijs van 5.000 euro van De Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. De jury, die bestaat uit Wilant Boekelman, René Huybrechtse en Petra Goedings, kiest de winnaar. De Tuschinski Award bestaat uit een prijs van 3.000 euro van Pathé Cinemas BV. De winnaar wordt gekozen door de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.  De NFF Student Award bestaat uit een bedrag van 2.500 euro. De juryleden zijn: Piet-Harm Sterk, Astrid Bussink en Frank Hoeve. De studentenprijzen worden uitgereikt om beginnend talent te stimuleren in hun verdere loopbaan in de filmindustrie.

  Bron: NFF


  Reacties zijn gesloten.