web analytics

Winnaars Gouden Kalveren, De Grote Prijs van de Nederlandse Film 2008

Reacties zijn gesloten

Gisteravond zijn de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2008, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Hieronder volgt het overzicht van de winnaars.

 

De Gouden Kalveren-jury 2008 – bestaande uit Nanouk Leopold, Britta Hosman, Albert ter Heerdt, Petra Goedings, Roberto van Eijden, Jan Vandierendonck en Frans Afman (voorzitter)  – heeft de Gouden Kalveren toegekend in zeventien categorieën: Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Televisiefilm, Beste Production Design, Beste Camera, Beste Sound Design, Beste Montage, Beste Muziek, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

 

Het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs is uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. De winnaar van de Film1 Publieksprijs ontvangt ook een waardecheque van 10.000 euro te besteden aan een online mediacampagne voor de winnende film of een volgende film.

 

Ook is de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury bestaat dit jaar uit Ronald Rovers, Ellen van Slagmaat en Harry Peters. De prijs wordt facilitair ondersteund door Holland Subtitling in de vorm van een ondertitelde kopie van de winnende film of een volgende film.

 

De winnaars van de Gouden Kalveren, de Grote Prijs van de Nederlandse Film 2008:

 

BESTE KORTE FILM
Eric Steegstra voor RIF

 

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
Melle van Essen en Riekje Ziengs  voor LANDSCHAPPEN WAAR NIEMAND VAN WEET (II)

 

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
Coco Schrijber voor BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES

 

BESTE TELEVISIEFILM
Jorien van Nes voor DEN HELDER

 

BESTE PRODUCTION DESIGN
Elsje de Bruijn voor TBS

 

BESTE CAMERA
Menno Westendorp voor HET ECHTE LEVEN

 

BESTE SOUND DESIGN
Huibert Boon, Alex Booy en Robil Rahantoeknam voor WINTERSTILTE

 

BESTE MONTAGE
Robert Jan Westdijk voor HET ECHTE LEVEN

 

BESTE MUZIEK
Michiel Borstlap voor TIRAMISU

 

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Ton Kas voor zijn rol in VOX POPULI

 

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Olga Louzgina voor haar rol in HET ZUSJE VAN KATIA

 

BESTE ACTEUR
Robert de Hoog voor zijn rol in SKIN

 

BESTE ACTRICE
Anneke Blok voor haar rol in TIRAMISU

 

BESTE SCENARIO
Jan Eilander en Jolein Laarman voor HET ZUSJE VAN KATIA

 

BESTE REGIE
Joram Lürsen voor ALLES IS LIEFDE

 

BESTE LANGE SPEELFILM
Jeroen Beker en Frans van Gestel (Motel Films/IDTV Film), San Fu Maltha (Fu Works), Job Gosschalk (Kemna & Zonen) voor ALLES IS LIEFDE

 

SPECIALE JURYPRIJS
Het stuntteam Willem de Beukelaer: Willem de Beukelaer, Marco Maas, Ronald Schuurbiers

 

Film 1 PUBLIEKSPRIJS
MAFRIKA van Paul Ruven

 

PRIJS  VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK
CALIMUCHO van Eugenie Jansen

 
Onderstaand: juryrapporten per categorie:

 

BESTE KORTE FILM
Deze film is een zeer fraaie uitzondering op de vaak plotgedreven korte films die de jury zag. De jury is geraakt door het sterke beeld en de emotie die de maker heeft weten op te roepen in een prachtig landschap.
Het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film 2008 gaat dan ook naar ERIC STEEGSTRA voor RIF.

 

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
Wanneer we heimelijk meekijken over de schouder van deze documentairemaker worden we door de ogen van de geportretteerde artiesten meerdere malen ontroerd. We krijgen daardoor te zien wat we met onze eigen ogen nooit zouden kunnen zien. En dat is precies wat een documentaire moet bewerkstelligen.
Daarom gaat het Gouden Kalf voor de Beste Korte Documentaire 2008 naar LANDSCHAPPEN WAAR NIEMAND VAN WEET (II) van MELLE VAN ESSEN EN RIEKJE ZIENGS

 

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
Het Gouden Kalf in deze categorie  gaat naar een film die omwille van zijn poëzie en zijn dwarse uitgangspunt verwondert en je niet meer los laat. Flarden uit de film keren telkens weer in je herinnering terug en confronteren je met die centrale vraag: Waarom doen we niet vaker helemaal niets?
Het Gouden Kalf voor de beste Lange Documentaire gaat dit jaar naar COCO SCHRIJBER voor BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES.

 

BESTE TELEVISIEFILM
Het overbrengen van grote en diepe gevoelens via de televisie vergt een bijzonder talent. Het publiek moet van meet af aan worden meegesleurd door een  pakkend verhaal, door de vertolking van de karakters en door een efficiënte regie. De jury heeft die kwaliteiten indringend teruggevonden in deze televisiefilm. Het Gouden Kalf voor Beste Televisiefilm 2008 gaat dan ook naar DEN HELDER van JORIEN VAN NES.

 

BESTE PRODUCTION DESIGN
Wanneer in een film het verhaal en production design elkaar versterken getuigt dat van groot vakmanschap. Deze winnaar verstaat het vak production design als geen ander en dat komt tot uiting in elk detail in elke scène. De jury kent dan ook met veel plezier het Gouden Kalf voor Beste Production Design 2008 toe aan ELSJE DE BRUIJN voor TBS.

 

BESTE CAMERA
Laat je het aan de kijker over wat hij wilt zien of neem je hem mee aan de hand? De camera bepaalt voor een groot deel hoe wij een film zien en beleven. Het ogenschijnlijk gemak waarmee deze cameraman de handeling volgt, kadreert en uitlicht en tegelijk de kijker onderdeel van de handeling weet te maken, getuigt van groot vakmanschap en liefde voor het vak.
Daarom gaat dit jaar het Gouden Kalf voor Beste Camera naar MENNO WESTENDORP voor HET ECHTE LEVEN.

 

BESTE SOUND DESIGN
Als mensen praten zeggen ze soms weinig. Als mensen zwijgen zeggen ze vaak veel meer. Perspectief aanbrengen in het geluidsbeeld is een kunst op zich en daar is visie, ambacht en lef voor nodig. De jury vindt de geluidspoëzie in deze film een plezier om naar te luisteren; het getuigt van groot vakmanschap en inzicht.
De prijs voor Beste Sound Design 2008 gaat naar ALEX BOOY, HUIBERT BOON en ROBIL RAHANTOEKNAM voor WINTERSTILTE.

 

BESTE MONTAGE
Er wordt wel beweerd dat een film uiteindelijk wordt gemaakt in de montagekamer. Een capabele editor is hierbij van uitzonderlijk belang. Deze editor is op sublieme wijze geslaagd het aanwezige materiaal van deze film zorgvuldig en virtuoos te monteren. Hierdoor blijft het tempo van de film gehandhaafd en is het mogelijk het Droste-effect in deze film goed te volgen.
Het Gouden Kalf voor Beste Montage 2008 gaat naar ROBERT JAN WESTDIJK voor HET ECHTE LEVEN.

 

BESTE MUZIEK
Een van de meest gevierde musici van Nederland maakte de muziek voor deze film. Cum laude afgestudeerd en winnaar van vele internationale prestigieuze prijzen. Als componist van filmmuziek was hij tot dusver onbekend, maar ook hierin excelleert hij en weet hij de perfecte snaar te raken.  
Het Gouden Kalf voor Beste  Muziek 2008 gaat naar MICHIEL BORSTLAP voor TIRAMISU.  

 

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Deze acteur weet zich te onderscheiden door de manier waarop hij ons voor zich inneemt. Je kunt niet anders dan naar hem kijken en om hem lachen, maar hij heeft ook de gave te ontroeren. Zijn timing is perfect en in deze rol laat hij alle facetten van zijn kunnen zien.
Met heel veel plezier kent de jury de het Gouden Kalf voor de Beste Mannelijke Bijrol 2008 toe aan TON KAS voor VOX POPULI.

 

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Een bijrol moet dragend zijn. Deze paradox is maar al te vaak waar. Een dergelijke dragende bijrol kan haast alleen vertolkt worden door een acteur met een groot talent en dito uitstraling. De winnares van vanavond beschikt dan ook over deze beide eigenschappen. Maar daarnaast zet zij haar rol intelligent en gespeend van elke vorm van ijdelheid neer. Het Gouden Kalf voor de Beste Vrouwelijke Bijrol 2008 gaat voor haar indrukwekkende moederrol naar OLGA LOUZGINA in HET ZUSJE VAN KATIA.

 

BESTE ACTEUR
We hebben een acteur ontdekt van wereldklasse, een van wie iedere regisseur droomt ooit over hem te kunnen beschikken. Deze acteur kruipt zo in de huid van zijn personage dat de expressie van gevoelens van rebellie, woede, verdriet, uitzichtloosheid, angst en lijden meteen op het publiek overslaat.
De jury kent het Gouden Kalf voor Beste Acteur 2008 dan ook met veel genoegen toe aan ROBERT DE HOOG voor zijn rol in SKIN.

 

BESTE ACTRICE
De manier waarop deze actrice de emoties van haar personage weet te doseren duidt op een uitzonderlijk acteertalent. Door het prachtige spel wordt haar personage een echt mens, die de invloeden van pijn, paniek, vreugde en geluk de baas probeert te blijven en dat maakt haar tot een werkelijk groot actrice. Met groot genoegen geeft de jury het Gouden Kalf voor Beste Actrice 2008 aan ANNEKE BLOK voor haar rol in TIRAMISU.

 

BESTE SCENARIO
Liefde is overal merkbaar in dit scenario: een grote liefde voor elk van de personages en ook de subtiele subtekst en detaillering getuigen van liefde voor het métier van de scenarist. Maar even zo vaak getuigt dit script van de áfwezigheid van liefde tussen de personages onderling. Een scenario als het leven zelf.
Groots in zijn kleinheid gaat Het Gouden Kalf voor het Beste Scenario 2008 naar JOLEIN LAARMAN en JAN EILANDER voor HET ZUSJE VAN KATIA.
De winnaar ontvangt 7.500 euro van het Nederlands Fonds voor de Film, te besteden aan het schrijven van een treatment voor een nieuwe film.

 

BESTE REGIE
Acteurs van velerlei pluimage maken het een regisseur niet gemakkelijk. Of het nu doorgewinterde filmacteurs zijn of juist het tegendeel, een goede regisseur moet er een soepel ogende eenheid van zien te maken. De regisseur van deze film is daar bijzonder goed in geslaagd. Ook de daadkracht en voortvarendheid waarmee deze regisseur het complexe verhaal met zijn vele verhaallijnen vertelt, maken dat het Gouden Kalf voor Beste Regie 2008 gaat naar: JORAM LÜRSEN voor ALLES IS LIEFDE.

 

BESTE LANGE SPEELFILM
De Beste Lange Speelfilm brengt alle artistieke en productionele elementen van een film in volledige harmonie samen. De regie, de cameravoering, het spel der acteurs, het verhaal, de muziek, de montage en de empathie van het publiek. Deze film is daar het perfecte voorbeeld van. Daarom gaat het Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm 2008 naar ALLES IS LIEFDE van FRANS VAN GESTEL, JEROEN BEKER, SAN FU MALTHA EN JOB GOSSCHALK.

 

SPECIALE JURYPRIJS
Jaren van ervaring maken deze winnaar van de juryprijs tot een van de meest professionele onderdelen die we dit jaar terugzien in bijna elke Nederlandse film. Zij leveren niet alleen een enorme kwantiteit, maar zijn al dertig jaar de allerbesten in hun vak.
Het Gouden Kalf voor de Speciale Juryprijs van 2008 gaat naar het STUNTTEAM VAN WILLEM DE BEUKELAER: WILLEM DE BEUKELAER, MARCO MAAS EN RONALD SCHUURBIERS.

 

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK
Met bedrieglijke eenvoud brengt deze maker een turbulente wereld terug tot menselijke verhoudingen. In die schijnbaar overzichtelijke arena van individuele levens zien we een glimp van iets groters, van hoe het leven dwingt tot onmogelijke keuzes en hoe mensen daarin beschadigd worden of sterk overeind blijven staan. Daarbij is de film als construct, als fictie, niet langer nodig om een fantastisch verhaal te vertellen en daarmee staat de maker in een groeiende internationale traditie van filmmakers. Omdat het nooit eenvoudig zal zijn om dit soort films te maken, juist omdat ze de werkelijkheid niet in hapklare brokken presenteren, sluit de Nederlandse filmkritiek zich aan bij het koor in de film en zingt uit volle borst mee: ‘Es muss weiter gehen!’ De prijs van de Nederlandse Filmkritiek gaat naar Eugenie Jansen en haar film CALIMUCHO.

Reacties zijn gesloten.