web analytics

'Win/Win' en '22 Mei' naar Seattle

Reacties zijn gesloten

Het speelfilmdebuut Win/Win van Jaap van Heusden is geselecteerd door het International Film Festival van Seattle en zal daar op 30 mei, 1 en 10 juni worden vertoond. Het is de 7e Noord-Amerikaanse festivalselectie voor de film, naast vele andere internationale festival screenings. Win/Win ging vorig jaar in premiere op het Rotterdam Film Festival (hoogste publieksnotering van een Nederlandse film) en hoofdrolspeler Oscar Van Rompay won op het Brooklyn Film Festival de Best Actor Award. Scenarist/regisseur Jaap van Heusden won de Prix Europa Geneve Script Award en op het Film Festival Mannheim-Heidelberg werd de film door de jury onderscheiden. Op het Nederlands Film Festival werd Marco Vermaas genomineerd voor het Gouden Kalf Best Sound Design en werd de film naast een nominatie voor Beste Film Affiche (Shosho), genomineerd door de Movie Squad Award Jongerenjury.

Win/Win is (nog steeds) de enige Nederlandse film gemaakt die geïnspireerd werd door de kredietcrisis, en vertelt het verhaal over de opkomst en zelfverkozen ondergang van een jonge bankier aan de Amsterdamse Zuidas. Naast de Vlaamse debuterende Oscar Van Rompay, zien we Leon Voorberg, Halina Reijn, Phi Nguyen, Pepijn Schoneveld en Hans Kesting in de cast. De film werd geproduceerd door IJswater Films in coproductie met de NTR, ondersteund door het CoBO-Fonds en gedistribueerd door Cinema Delicatessen.

Eveneens is op het Seattle Film Festival de film 22 Mei te zien, geschreven en geregisseerd door Koen Mortier (Ex-Drummer). De Belgisch/Nederlandse coproductie van Epidemic, IJswater en Revolver ging vorig jaar op het Toronto Film Festival in premiere en is momenteel te zien in de Nederlandse bioscopen.

In 22 Mei volgen we een wat troosteloze bewakingsagent (Sam Louwyck) die in een winkelcentrum werkt. Zijn leven wordt door elkaar geschud wanneer er op een dag een jongen met een rugzak zichzelf in de shopping mall tot ontploffing brengt. Angst, onmacht en schuld zijn de centrale thema’s van dit verhaal.

22 Mei werd ondersteund door de Vlaamse-, Nederlandse- en Rotterdamse filmfondsen, de distributie is in handen van Cineart.

Bron: IJswater Films