web analytics

Wordt Gimmick nu wel verfilmd?

Reacties zijn gesloten

Eenentwintig jaar na de doorbraak van schrijver Joost Zwagerman met Gimmick!, heeft N279 Entertainment de rechten verworven voor de verfilming van zijn everseller. Producenten Els Vandevorst, Martin Koolhoven en Frank Klein vinden het tijd dat er een film komt over wat wel ‘het laatste creatieve tijdperk’ wordt genoemd. Christophe Dirickx (De Helaasheid der Dingen, Villa des Roses) tekent voor het scenario. Wie de regie op zich zal nemen is nog niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat Gimmick! verfilmd lijkt te gaan worden. Alleen al in de jaren negentig werden er meerdere pogingen ondernomen het boek te vertalen naar het witte doek. Zo’n vijf filmproducenten (waaronder Geels, Balian & Brouwer en Versluys), twee regisseurs (waaronder Van Gogh) en vier scenarioschrijvers (o.a. Zwagerman, Van Gogh en Holman) hielden zich al met het boek bezig.

Gimmick! speelt zich af in Amsterdam eind jaren ’80. Walter van Raamsdonk is een van de meest succesvolle jonge kunstenaars in Nederland. Het verlies van zijn grote liefde Sammie leidt tot een verlammende painters’ block. Hij vlucht weg van de kunst, zijn vrienden en zijn leven in een werveling van seks, drugs en rock & roll.

Schrijver Joost Zwagerman is enthousiast dat zijn roman, waarvan inmiddels meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht, zal worden verfilmd.

Producent Els Vandevorst:Dat er vorig jaar nog een groot feest werd gegeven om de 20e verjaardag van Gimmick! te vieren, zegt wel iets over de impact die Zwagermans prikkelende roman over de Amsterdamse kunstscene destijds had. Het wordt tijd dat die wereld van seks, drugs en house op het witte doek te zien zal zijn.”

Joost Zwagerman debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De houdgreep. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestsellers Vals licht (1991) en De buitenvrouw (1994). In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre. Dit jaar schreef Zwagerman het Boekenweekgeschenk Duel.

N279 Entertainment is het nieuwe filmproductiebedrijf van Els Vandevorst en Martin Koolhoven. In het verleden maakten zij samen Oorlogswinter en Het Zuiden. N279 Entertainment werkt naast Gimmick! onder andere aan de nieuwe film van Martin Koolhoven.

Een gedachte over “Wordt Gimmick nu wel verfilmd?

Reacties zijn gesloten.