web analytics

Zachte planten grote winnaar Studentencompetitie HAFF 2009-11-09

Reacties zijn gesloten

Op de slotavond van de dertiende editie van het HAFF zijn onder andere de prijzen in de categorie Beste Studentenfilm van Nederland en België 2009 uitgereikt. Alledrie de prijzen gingen naar studenten van Belgische academies.

Emma De Swaef van Hogeschool Sint-Lukas in Brussel werd beloond met de eerste prijs voor haar film Zachte Planten. De jury was blij te zien dat ‘in elke luie dikke Belgische kantoormedewerker een zoete, zachte Boeddhistische wereld verscholen zit’. Ze prijzen het compleet nieuwe universum dat De Swaef met haar wollen characters heeft geschapen en roemen het feit dat de film bijna therapeutisch is en bewijst dat ‘zoet niet per se kinderachtig hoeft te zijn’.

De Swaef wint hiermee een stipendium van 13.500 euro, ter beschikking gesteld door het Nederlands Fonds voor de film, waarmee ze zichzelf als animator kan ontwikkelen.

Behalve de eerste prijs werden ook de tweede (first runner up) en de derde (second runner up) prijs bekend gemaakt. De tweede prijs werd toegekend aan Boomkruiper van Dries Bastiaensen (KASK Gent) vanwege zijn ‘typerende en hoofdbrekende narratieve vorm’. Verder werd het sterke en originele design geroemd. ‘De filmmaker heeft duidelijk eigenzinnige keuzes gemaakt in stijl en techniek’.

Als derde kwam Opgejut van Koen De Koninck (RITS Erasmushogeschool Brussel) uit de bus. ‘Deze film scoorde hoog op alle aspecten van animatie: verhaal, regie, design, animatie, karakters, timing en montage. Ook al was de clou te voorspellen, door de overkoepelende kwaliteit bleef het publiek tot de allerlaatste credit geboeid.’

De jury van dit jaar was niet zomaar op zoek naar een goede animatiefilm. Ze hoopte een flinke dosis creativiteit, originaliteit en moed te vinden in de prijswinnende films. Vanuit die strekking vond de jury het zeer de moeite waard om één film in het bijzonder te noemen, namelijk Dirt in the Ground van Paul Delissen (Hogeschool Sint-Lukas Brussel). Deze film laat een nieuwe komische en bizarre werkelijkheid zien, die het publiek uitnodigt zichzelf in het verhaal te verliezen. Hier is een auteur aan het werk, en niet zomaar een animator.

De jury bestond dit jaar uit Michelle Nardone (Denemarken), Michiel Snijders (Nederland) en Anna Solanas (Spanje).

Reacties zijn gesloten.