web analytics

Zilveren Krulstaart voor ‘Penoza II’

Reacties zijn gesloten

Penoza II heeft vandaag tijdens het Nederlands Film Festival de Zilveren Krulstaart gewonnen, een belangrijke vakprijs voor scenarioschrijvers. De winnaar wordt gekozen door collega-scenarioschrijvers. Aan het winnende scenario van Penoza II schreven, naast Pieter Bart Korthuis, ook Maarten Lebens, Karin van der Meer en Franky Ribbens mee. Het derde seizoen van Penoza is vanaf zondag te zien op televisie.

In de categorie speelfilm werd Anne Barnhoorn bekroond voor haar scenario voor De Ontmaagding van Eva van End. Hiermee liet de film Matterhorn (Diederik Ebbinge) en De Marathon (Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk) achter zich. In de categorie KORT ging de prijs naar Marcel Roijaards voor Sevilla.

Deze prijs, een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers, is de enige vakprijs voor scenario’s: de winnaars worden gekozen door collega-scenarioschrijvers. Begonnen als ‘geuzenprijs’ in 2001, is de Zilveren Krulstaart uitgegroeid tot serieuze prijs die door scenaristen als kroon op hun werk wordt gezien.

De prijzen werden uitgereikt door de winnaars van de Zilveren Krulstaarten 2012, Frank Ketelaar, Nynke de Jong en Jolein Laarman. De uitreiking vond plaats na afloop van de jaarlijkse ‘Dag van het Scenario’ op het Nederlands Film Festival. Dit evenement, speciaal voor scenaristen, wordt net als de uitreiking van  de Zilveren Krulstaarten georganiseerd door het Netwerk Scenarioschrijvers.