web analytics

Win een exclusief Oorlogswinter-pakket!

Reacties zijn gesloten

Vanaf 27 november draait de langverwachte verfilming van Jan Terlouws Oorlogswinter in alle bioscopen. Neerlands Filmdoek mag, in samenwerking met Benelux Film Distributors, drie lezers met een Oorlogswinter-filmpakket verblijden. Deze exclusieve pakketten bestaan uit: de filmeditie van het boek, onlangs verschenen bij uitgeverij Lemniscaat, en een echte Oorlogswinter muts.

 

 

 

De Film
Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt met een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. De overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers.

 

Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.

 

Geregisseerd door Martin Koolhoven (Suzy Q., Het Schnitzelparadijs en Knetter) met in de hoofdrollen Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Anneke Blok, Melody Klaver, Raymond Thiry, Dan van Husen, Ad van Kempen en Jamie Campbell Bower.

 

 

Wat moet je doen om kans te maken op een Oorlogswinter-pakket?
Om kans te maken op een van de drie filmpakketten laat je beneden dit bericht een reactie achter (vergeet niet je e-mail adres in te vullen). Vertel ons in je bericht waarom jij zo graag Oorlogswinter wilt zien, de drie beste of meest originele inzendingen ontvangen een filmpakket.

 

Deze actie loopt van 19 november tot 5 december, de winnaars zullen daarna zo snel mogelijk bekend worden gemaakt.

 

Onze disclaimer lees je hier.

 

116 gedachten over “Win een exclusief Oorlogswinter-pakket!

 1. Deze brief kreg ik van Sinterklaas in mijn schoen:

  Beste Edith,
  Eén van jouw favoriete boeken uit je kinderjaren was oorlogswinter van jan Terlouw.
  Sint hoefde dus niet lang na te denken wat hij kopen ging voor jou.
  Met drie filmaarten voor de bios in Leiden.
  Daar wilde Goedheiligman jou graag mee verblijden.
  Lekker in de herfstvakantie een filmpje pakken, dat zal jou goed bevallen.
  Laat deze keer je boiskaarten niet in de papierbak vallen.
  Groetjes, Sint en Piet

 2. Ik zou graag willen winnen, want het is al jaren met lievelingsboek en ik ben enorm benieuwd naar deze film!

 3. Ik wil winnen.
  Laat de oorlog beginnen.
  De winter is begonnen.
  De oorlog gewonnen.
  punt.

 4. Op school lazen we dit boek gezamenlijk bij geschiedenis, waarna we fragmenten te zien kregen van de televisieserie uit midden jaren zeventig. Het maakte een onvergetelijke indruk op mij. Ik heb het boek daarna nooit meer herlezen, maar ben het nooit vergeten.

 5. Gezien het koude weer vandaag lijkt het me dat ik die muts goed kan gebruiken voor de komende winterdagen.

 6. Koolhoven is een vakman op en top, na Suzy Q., Amnesia, De Grot en Het Zuiden verfilmt hij nu een favoriet jeugdboek van mij. Dat moet ik dus zien. Als ik win, zal ik de film nogmaals bezoeken met de muts op mn hoofd!

 7. De trailer was behoorlijk indrukwekkend en als ik de regisseur mag geloven heeft hij gebruik gemaakt van western-elementen. Daar hou ik zoiezo ook van!

 8. Beste Martijn,

  De Piet mag je verblijden,
  met een mooie muts in deze zware jaargetijden,
  Ook een boek geeft hij je cadeau,
  En de film: die is chapeau!

  De sint

 9. Ik las het boek van ‘Oorlogswinter’ toen ik dertien was, het maakte veel indruk op me. Daarna heb ik het eigenlijk nooit herlezen, maar toen ik hoorde dat er een film kwam heb ik het gelijk nog eens uit de kast gepakt. Met Martin Koolhoven aan het roer kan het haast niet mis gaan!!

 10. Ik wil de film graag zien, omdat ik een groot fan ben van Pino Donaggio … het is ongelofelijk dat het Koolhoven gelukt is hem voor de film te strikken!

 11. Aangezien mijn muts zojuist gepikt is door een klein jochie van 8 jaar (ik was bang voor zijn fietsbel) kan ik wel een nieuwe muts gebruiken.

 12. Hoe koud en grillig komt die oorlog op me over
  Toch is er over schrijven en filmen reden om het niet te gaan vergeten. Wat hebben wij het dan nog goed, en de mensen van toen: heel veel inzet en moed

 13. Ik heb de film al in de voorpremière gezien, maar ik wil er zeker nog een keer heen! Wat een schitterende film!! heb liggen huilen,,

 14. ondanks dat ik ben opgegroeid bij een alleenstaande moeder heb ik het goede jeugd gehad.
  onze moeder liet van alles, zodat wij fijne dingen konden doen.
  Zij heeft de oorlog meegemaakt, maar heeft het gelukkig “goed” gehad toen. Geen honger en zelfs een fiets!!!
  Maar wat een angst en verdriet zag ik bij haar, die enkele keer dat zij het had over die angstige momenten die zij doorgemaakt heeft toenertijd.
  De enkele keer dat zij vertelde over die kogels die langs haar, haar zuster en haar moeder vlogen.
  Dat is de enige keer dat ik mijn dappere, sterke moeder bang heb gezien.

 15. een van de meest indrukwekkende boeken uit mijn jeugd, en ben daarom enorm benieuwd naar de film en alles daarom heen

 16. Ik ben een oorlogskind.Ik ben van 1944.dus alles eat ik weet is uit verhalen.Ik wil dit aan mijn kinderen en kleinkinderen doorgeven

 17. Toen ik het boek in de bieb zag staan,
  Heb ik het laten gaan,
  Een ander was mij voor,
  En of het mij stoor-de?
  Wat dacht je nou, stoute jongen,
  Dat ík niet graag in het boek was begonnen?
  Dat ik het een last had gevonden het te lezen?
  Dat ik niet superblij zou wezen?
  Sindsdien heb ik het boek nooit meer te pakken gekregen,
  Tot er een idee naar mijn hoofd was gestegen:
  Dan kijk ik de film toch gewoon,
  Samen met beste vriend Moon!
  Wellicht dat ik “dat joch” daar ontmoet,
  En hem kan zeggen: “Het ga je goed!
  De film is nog veel leuker dan het boek van Jan Terlouw,
  Dus won ik kaartjes voor de film, vóór jou!”

 18. Wat een schitterend boek is dit, ik ben zeer benieuwd naar de film.

 19. Omdat je in geschiedenisboeken alleen leest wat er gebeurd is en nu kun je het ook zien en beter ‘meebeleven’.

 20. Vroeger dit boek al regelmatig geleend in de bibliotheek, en enkele jaren terug zelfs nog gekocht toen ik ‘m zag liggen in de boekhandel. Dit is veruit mijn favoriete jeugdboek!

 21. Uit jeugdsentiment zou ik graag de reacties van mijn kinderen op deze film zien. Op mij heeft het boek enorm veel indruk gemaakt.

 22. Aangezien de opa van de kids niet meer leeftm en ook “spannende” verhalen vertelde over de oorlog, en uitleg, wil ik hetzelfde doen met mijn kids. Dit is toch iets wat nooit vergeten mag worden

 23. ik was naar Brideflight en zag een voorstukje van Oorlogswinter.
  Dat heeft me reuze nieuwsgierig gemaakt.

 24. Oorlogswinter is een jeugdherinnering die ik nu graag zou willen delen met mijn 3 kinderen. Mooie bijkomstigheid is dat ze gelijk leren dat niet alles, helaas, pais en vree is in deze wereld….

 25. Mijn zoon had op de middelbare school een boekbespreking over Oorlogswinter. Volgens zijn docent was de schrijver allang overleden. Toen wij haar daarover aanspraken, vond zij dat niet gepast!. Wij zijn dus nu erg benieuwd naar de verfilming van zijn boek!!!

 26. De kerstperiode is in zicht, dus tijd om lekker op de bank te gaan liggen met een goed boek, een kopje thee en chocoladekransjes. Terwijl de sneeuw buiten naar beneden dwarrelt en de kerstliedjes uit de radio komen.

  Ik weet nooit goed welk boek ik moet lezen, maar aan dit boek zal ik mijn hart wel verliezen.

 27. ik wil heel graag dit pakket winnen om terug te keren naar de verhalen van vroeger wat ik toen allemaal gehoord en gelezen hebt nu opnieuw te beleven in deze film !

 28. Ik heb alle boeken gelezen van jan terlouw ,behalve deze,ik wil deze lezen omdat het een stuk geschiedenis is van nederlands moeilijkste tijd van de twintigste eeuw door de ogen van een jongen.

  De verfilming ga ik zeker kijken ^^

 29. Boeken die ik graag las in mijn jeugd zoals alleen op de wereld en jip en janneke heb ik met veel plezier voorgelezen aan mijn kinderen. Oorlogswinter is ook zo een boek waar zowel ik als mijn nu bijna volwassen kinderen een fijne jeugdherrinering aan hebben en dat maakt dit boek voor mij zo bijzonder.

 30. 1 van mijn favoriete boeken speelt zich af in de periode van 1953 en iedere keer als ik het boek lees schietn de tranen in m,n ogen.

 31. Doordat ik nu een berichtje op deze website zet hoop ik in aanmerking te komen voor dit fantastische Oorlogswinter filmpakket. Want wie wint er nou niet graag een oorlogswinter muts en boek op http://www.neerlandsfilmdoek?

 32. Oorlogswinter, ik heb het boek nooit gelezen maar volgens mij is het een prachtig verhaal.
  Ik wil ook zeker naar de film in de bios.

 33. Mijn moeder is midden in de oorlog geboren, mijn generatie kan zich daar al slecht een voorstelling van maken en de generatie na ons, zoals mijn zoontje van 8 nog minder. Ik wil dit pakket voor hem winnen om hem te leren dat vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend is!

 34. Hi,

  Oorlogswinter is voor mij een combinatie van melancholie,jeugdsentiment en zo puur geschreven.
  Ik heb het hele ouvre van Jan Terlouw gelezen en hij is veruit mijn favo kinderboekenschrijver !
  Mijn kinderen zijn al net zo’n die-hard leesjunk als hun moeder,haha !
  Deze boekverfilming mogen wij dan ook niet missen !
  Make our day !!!

 35. Hallo,
  Wat zou ik graag mijn dochter verrassen met dit Oorlogswinter-filmpakket. Heb zelf het boek diverse malen gelezen, uitgeleend en nooit meer teruggezien, heeel erg jammer maar wie weet val ik ook eens in de prijzen. Groetjes, Gitje.

 36. Oorlogswinter lijkt me een erg mooi en indrukwekkend boek. Als kind hoorde ik van mijn ouders al die verhalen hoe het voor hun in die tijd was. Het nu zelf met mijn kinderen lezen en er over praten lijkt me goed. We vinden het zó gewoon dat we in vrijheid leven, mar niet ver van ons vandaan is het helaas héél anders…

 37. Generatie 1 heeft ’t gelezen, generatie 2 heeft ’t gelezen. generatie 3 heeft nog geen geduld om te lezen, maar heeft wel de nieuwsgierigheid naar de inhoud!
  Wat is er dan handiger dan de FILM !!

 38. Omdat ik aan mijn zoon graag wil laten zien wat een goed boek en een mooie film dit is met een thema dat er toe doet. Mijn opa vertelde verhalen over deze oorlogstijd maar omzetten in een boeiend en spannend verhaal en nu met visueel beeldmaeriaal is een moderne variant op een welvaart en vrijheid waarin wij nu dagelijks leven. Zou verplichte kost moeten zijn tijdens lessen geschiedenis. Leuk thema voor de nieuwste Francies hoe overleef ik een bezetting??

 39. Tot mijn oprechte schaamte moet ik zeggen dat ik het boek nooit gelezen heb. Ik denk dat dat eens tijd wordt!
  Je bent immers nooit te oud om dat wat je hebt laten liggen in het leven alsnog op te rapen. Daar krijg je het lekker warm van, ook zonder Muts 🙂

 40. Je leest er over… en je weet het.
  Je kijkt er naar… en je weet het.
  Dit nooit weer!

 41. Iedereen maakt het mee, als je oorlogswinter leest.
  Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw
  Later samen met zijn dochter Sanne Terlouw!
  Oorlogswinter naar zijn boek op het witte doek, wat een feest!!!!!

 42. wow dat is een gaaf boek lijkt me wel wat voor de winter dat oorlogswinter. voor die donkere dagen voor kerst met die lekkere lange avonden

 43. Heb het boek nooit gelezen en volgens mij ook vroeger niet op school. Ben erg benieuwd naar zowel boek als film

 44. Ik ben benieuwd of het beste jeugdboek ooit van de beste jeugdschrijver ooit ook een leuke film geworden is. Zo wordt de gedachte ook de onder de jeugd levend gehouden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is !!!!

 45. OORLOGSWINTER staat op mijn verlanglijstje voor de Sint,
  ik las dit prachtige boek al als kind….
  Hoop dat de Sint me met dit boek zal verblijden en ik kan wegdromen over andere tijden……

 46. Ik heb vroeger dit boek voor mijn boekenlijst gelezen op de middelbare school. En vond hem enorm aangrijpend. Hierna ben ik fan geworden van de boeken van Jan Terlouw en wil de film nu wel eens zien. Tevens zie ik dhr Terlouw regelmatig tijdens mijn werk

 47. het boek is al geweldig,wat de film dan wel niet zijn.
  Kijk er al met volspanning naar uit

 48. Ik heb bij de opnames staan kijken toen er in Zwolle (waar ik woon) werd gefilmd; erg gaaf om die brug al in de trailer terug te zien komen… ik ben er trots op dat er een stukje Zwolle in de film zit en wil daarom de film graag zien. Daarnaast heb ik als kind het boek natuurlijk tig keer gelezen, dus het is ook jeugdsentiment.

 49. Hele goede recencies over de film gelezen, daarnaast is het boek natuurlijk ook super mooi, wil hem graag in de bioscoop kijken en het boek overnieuw beleven!

 50. Zoals in de reactie hierboven staat is er gefilmd bij de Ijsselbrug in Zwolle. Ik kom ook uit Zwolle en heb meegespeeld bij deze opnames op de brug. Het duurde de hele dag, de zon scheen maar het was ijskoud. Mijn tenen waren bijna bevroren en mijn gezicht was verbrand, maar het was een hele leuke ervaring.

 51. Omdat ik me nog wel kan herinneren dat ik eigenlijk met tegenzin aan dit boek begon. Ik moest hem voor school lezen om er een boekverslag van te maken. Maar achteraf had ik geen beter boek kunnen kiezen!!!

 52. Nu de zomerse dagen zijn verdwenen,
  En sneeuw en ijs komen eraan,
  Kan ik met dit super spannende pakket,
  Iedere winter aan!

 53. ik wil de film graag zien, omdat ik dit jaar voor het eerst lesgeef in groep 7 en aan het eind van het schooljaar komt De Tweede Wereldoorlog aan bod bij de geschiedenislessen. Ik kan de kinderen dan vertellen over de film en eventueel tegen die tijd ook samen met hen de film op DVD kijken in de klas!

 54. Ik heb als figurant meegedaan in de film Oorlogswinter bij de opnames op de IJsselbrug in Zwolle en dat was erg leuk.
  Dan wil je natuurlijk ook graag het eindresultaat zien. Ik werk momenteel in Zuid-Duitsland en moet dus wachten tot de film op DVD uitkomt. Maar de filmeditie van het boek vergemakkelijkt dit wachten natuurlijk wel!

 55. Ik heb vroeger als kind het boek gelezen, ik ben erg benieuwd hoe het is om de film te zien na al jaren en of het overeenkomt zoals ik me het boek herinner

 56. Ik zal eerlijk zijn ik heb het boek nog nooit gelezen maar de film lijkt me heel erg mooi en die ga ik ook zeker in de bioscoop bekijken.Mijn vriendin heeft het boek al heel vaak gelezen en zegt dat ie echt geweldig is dus als ik dat pakket win kan ik hte zoek ook zelf eens proberen en kijken of het zo goed is als iedereen beweert.Ik ben benieuwd!

 57. ik heb zelf een paar jaar geleden het boek gelezen het sprak me zeer aan maar het probleem is dat ik heb kwijt ben dat vind ik erg jammer dus daarom zou ik erg graag de prijs winnen!!!!!!

 58. Een boek dat waard is om over en over uit lezen!

 59. ik kan nog steeds huilen als ik denk aan de hond. Arm beestje

 60. Ik zou heel graag willen winnen, lijk me erg leuk….

 61. ik zou graag meer willen weten wat mijn opa en oma hebben meegemaakt ze vertellen er wel eens over maar zou er graag meer over willen weten.

 62. Oorlog fasineerd altijd. Daarom wil ik de film graag zien. Ik heb geen idee of het een geweldige film is maar daar ben ik dan snel genoeg achter. Bovendien lijkt het me dat je geen boek gaat verfilmen waar niets aan is.

 63. Hoi,

  Oorlog is afschuwelijk en winters vind ik afgrijselijk ijselijk!
  En min en min is plus, dussss
  gooi het Oorlogswinter-pakket maar door de brievenbus
  🙂

  Groetjes,Tineke

 64. Ik wil me graag kunnen inleven in een leven waarin ik niet heb geleefd . Dit leven leef ik nu gelukkig niet.
  Leven om te leven met angst om misschien niet meer te gaan leven : OORLOGSWINTER …

  Ik leef er (niet) naar uit …..

 65. O NTBERING
  O VERGAVE
  R AMPZALIG
  L AWAAI
  O NDERDUIKEN
  G EWELD
  S LAG
  W APENS
  I JSKOUD
  N AZI
  T ROEPEN
  E XPANSIE
  R EKRUTERING

  …. Laat dit 13 letterig woord
  mij geen ongeluk brengen….

 66. Een ‘Oorlogswinter beschreven in een boek en verfilmd op doek is bijna net zo mooi als een ‘Vredeszomer’in de realiteit!

 67. De donkere dagen voor Kerstmis,wij,gelukkig van oorlog gespaard,heerlijk wegzinken met een leuk boek bij de haard!Dat kan een mens gelukkig maken!
  gr Leen

 68. Ik zou Oorlogswinter heel graag willen winnnen,
  omdat ik denk dat ik er helemaal in op zal gaan, van binnen!
  Bij het lezen van het boek heb ik moeten huilen,
  me destijds amper realiserende wat het was, oorlog en schuilen!
  Een oerhollandse winter, een zeer aangrijpend verhaal,
  OORLOGSWINTER….ik wil het wéér beleven, hééélemaal!!!

 69. Ik heb de film zondag al gezien. Goede film. Het boek heb ik echt 35 jaar geleden gelezen. De film schijnt er nogal van af te wijken. Dus ik wil het boek wel weer eens lezen.

 70. Het lijkt mij echt een goeie film die ik graag wil zien.Gelukkig leven wij nu niet in zo,n tijd maar die oorlogstijd mogen wij nooit vergeten!!!

 71. ik zou het pakket graag winnen,wil daarmee graag mijn moeder en mijn dochter kunnen verrassen,moeder heeft de oorlog meegemaakt mijn dochter is 15.

 72. Ik moet mededelen dat ik het boek nog niet heb gelezen ( schande ), daarom wil ik het graag winnen, ook als cadeau voor Ellie. De film zien is ook oke…
  Adres:
  Sprangweg 46, 4741 RC Hoeven.

 73. Lijkt me heel leuk om te hebben .
  Ben zelf van net na de oorlog maar vind het leuk om over te lezen

 74. Heb het boek in mijn jeugd versleten en toen mijn zoon en nu wil ik hem nog wel een keertje lezen.

 75. Beste redactie,

  Hier nog even een reactie
  Ook ik wil deze prijs graag winnen
  Lekker warm voor de winteravonden en niet alleen voor binnen
  Een lekkere warme (oorlogs)wintermuts
  dat is toch echt geen peanuts
  u doet mij dan ook een plezier
  met dit mooie prijsje hier
  oorlogswinter is een prachtig boek
  nu schittert het zelfs op het witte doek
  ik kan haast niet wachten om het te gaan bekijken
  of het ook zo mooi is als het boek moet nog blijken
  Want Jan Terlouw is al vanaf het prille begin
  een schrijver helemaal naar mijn zin
  hij kan prachtig beeldend verwoorden wat er in een mens kan omgaan
  je ziet de (hoofd)personen in zijn boeken dan ook zo voor je staan
  hij is erg begaan met de mensen en met de geschiedenis
  ookal komt er ook fantasie bij kijken, je zit erin, het laat je niet los, dat is niet mis!!
  Succes met kiezen
  Hopelijk zal ik niet verliezen
  Het zit mij mee en niet tegen
  Fijne feestdagen en een gezond 2009!

 76. Mijn zoon is geen lezer maar als ouder vind ik dat hij wel moet weten waar deze klassieker overgaat en hopelijk er iets van kan opsteken. Vandaar dat ik graag met hem naar de film wil gaan.

 77. Ik zou graag een filmpakket willen winnen.
  Omdat het me een erg spannende film lijkt en daar houd ik wel van.Ook is een deel van de film vlak bij mijn woonplaats opgenomen namelijk op de IJsselbrug en ik woon in Hattem ze hebben er toen winter van gemaakt en ik ben benieuwd hoe dat geworden is bovendien vind ik de hoofdrolspeler een hele leuke jongen en het lijkt me één groot avontuur.
  Groetjes van Jeroen Bos

 78. lijkt me erg mooi vooral om hem zelf in bezit te hebben

  mvg,
  m

 79. In de bib een gemis…
  Steeds weer uitgeleend is…
  Geen boek om lezen…
  Hopen om de film te prezen …
  Denken aan tijden…
  Die ik nog kon vermijden…
  Maar oma niet…
  Zat midden in het oorlogsverschiet…
  Nu ik dit hier neerzet…
  Weet iedereen dat oma het heeft gered.

 80. Dit boek heb ik in mijn jeugd nooit in mijn bezit gehad. ik heb het zelfs nog nooit gelezen.Maar je bent nooit te oud om het in te halen en het als nog te lezen.

 81. ik zou dit pakket heel graag willen winnen omdat het mij aan vroeger moet denken,de lagere school wel te verstaan,daar las mijn lerares eruit voor alleen niet uit,vandaar dat ik het hele verhaal wil lezen.dan ook het einde weet.

 82. ik heb laatst het dagboek van mijn peetoom die in de oorlogwinter 18 was gelezen en daarin staat eten en het ontbreken ervan zeer centraal door dat dagboekje ben ik die periode hoe het was pas echt gaan begrijpen en daarom zou ik ook heel graag de film willen zien

 83. het boek liet zien dat oorlog niet spannend is maar alleen maar heel veel ellende. Daarom wil ik de film graag zien. Iedereen moet weten dat oorlog nooit iets oplost maar alleen maar het slechte in mensen naar boven brengt.

 84. Ik zou de film graag willen winnen omdat ik het boek nog niet eens gelezen heb en ik dat beschamend vind.

 85. Jan Terlouw biedt met deze film weer een redelijk alternatief aan allen die het boek nog niet (eens) gelezen hebben.

 86. dit is een verhaal wat voort moet leven en niet mag worden vergeten,dus geef het door,lees er uit voor !!

 87. Mijn opa vertelde mij gisteren nog
  over de barre barre tocht
  die hij en zijn zusjes liepen
  waar ze in een hooiberg sliepen
  een handvol witte bonen kregen ze mee
  dat was alles, en ze zeiden geen nee
  de boer waar ze wilden slapen wel
  het was alleen maar kommer en kwel
  opa kan het zich haarfijn herinneren
  en vertelt het aan zijn kleinkinderen

  door met zijn allen naar de film te gaan
  wil opa laten weten dat dit heeft bestaan
  onbegrijpelijk ’t eten uit een trog
  terwijl hij wist dat ’t eigenlijk niet mocht..

 88. Omdat dit boek mijn generatie laat zien dat het niet vanzelfsprekend is dat we in vrede leven met alles wat ons hartje begeert. Het is goed om hier zo nu en dan bij stil te staan, alleen zo kunnen we waarderen hoe goed we het hebben.

 89. Het is een moderne les in vergane geschiedenis die ik aan mijn kinderen wil laten zien zodat zij zich realiseren dat zij in een zwaar bevochten vrijheid leven.

 90. …….de prachtige beelden…..het schitterende verhaal….ik kan niet wachten, als ik mag winnen, om dit pakket dan cadeau te doen aan mn schoonvader, die dit graag zal bezitten. Dank voor mocht ik de gelukkige zijn…… Saskia

 91. Hoorde dat de film totaal verschilt van het boek dus ben echt enorm benieuwd!

  Vond zwartboek gaaf, de Tweeling is erg goed, en hopelijk mag ik nu deze beoordelen..

  groetje Frank

 92. Ik was benaderd om als figurant mee te doen en ik vervolgens 5 verschillende figuranten rollen heb gedaan.
  Heeeeeeeel leuk om dat mee te mogen maken.
  Je kan je nu een beetje voorstellen hoeveel werk het is om een film in elkaar te zetten vandaar dat ik zeeeer benieuwd ben naar het resultaat.

 93. Mijn vader is zijn vader verloren in de oorlog en op een leeftijd dat je bewust bent van het verlies, maar hij heeft ook leuke momenten meegemaakt maar alles heeft te maken met het verwerken er van door het wegnemen van zijn vader heeft hij wel zelf bewust geprobeert om ons alles te geven maar de stress die hij kreeg bij het verlies van zijn vader was het moment aagebrokken om voor zijn 8 zusjes en broertjes te zorgen waar hij als 8 jarige veel te jong was natuurlijk hij kon zijn eigen gezin nu niet bij elkaar brengen want de scade die hij toen leed kan hij de konfronyayie niet meer aan dus moeten wij proberen om wweer het zelfde niet door te geven aan ons eigen kinderen dus mijn standpunt is wat je vader en moeder je leren is van groot belang voor de rest van je leven en nageslacht.

 94. We hebben een graf in Margraten geadopteerd. Ik wil graag aan de nabestaanden in Amerika (waar we contact mee hebben) laten zien, wat voor verschrikkingen onze (voor)ouders hebben meegemaakt in die laatste winter. Om te laten zien dat het overlijden van hun vader, neef etc. niet voor niets is geweest.

 95. Je kunt beter een “Oorlogswinter-pakket” winnen zonder oorlog, dan een winterpakket met oorlog!!!

 96. Het boek zegt mij helemaal niets, maar door o.a. alle mooie reacties hier ben ik wel heel erg nieuwsgierig geworden!!

 97. dit lijkt me een geweldig boek, en ook de film lijkt me geweldig.
  Een leuke actie, om mee te dingen naar deze leuke prijs

 98. ik ben zelf in de buurt van zwolle opgegroeid en heb de boeken over de oorlog altijd verslonden. Boeken van Piet prins, snuf de hond enzovoort. Oorlogswinter heb ik nooit gelezen, maar zou dat als nog graag doen. De film ga ik zowieso kijken of ik nu de kaarten win ja of nee.

  Ineke

 99. Deze film wilde ik gewoon zien omdat ik samen met mijn dochter in de trailer zit als figurant.. en en en… we zijn heeeeeeel mooi in beeld!!! wellicht van achteren maar toch heeeel goed.. (op de IJsselbrug bij de controle van de duitsers) het is een topfilm, en wil later aan mijn dochter kunnen laten zien dat zij er ook in zit.. ik vind haar nu nog te jong (7 jaar) om deze film te bekijken.

 100. En bij deze is de prijsvraag gesloten. De reacties na deze post zullen niet meer worden meegenomen in de prijsvraag.

 101. Om hem aan me opa te geven die kan niet naar de bioscoop omdat hij te oud en zwak is ik zou het samen met mijn opa gaan kijken want hij verteld mij ook altijd verhalen van vroeger groetjes Marianne

 102. Komende vrijdag zullen de winnaars bekend worden gemaakt, per mail op de hoogte worden gebracht en de prijzen worden verstuurd.

Reacties zijn gesloten.