web analytics

5 vragen aan … Max Porcelijn

Reacties zijn gesloten

In de rubriek ’5 vragen aan …’ vandaag het woord aan Max Porcelijn. Zijn speelfilmdebuut Plan C werd dit jaar genomineerd voor zeven Gouden Kalveren en is daarmee de grootste kanshebber bij de uitreiking van morgenavond.

5 Vragen aan … Max Porcelijn

Paspoort
Naam: 
Max Porcelijn.
Geboren: 
1981, Amsterdam.
Films: 
Studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met de komedie De Ontgoocheling, met Ruben van der Meer en Ton Kas. Zij spelen nu ook mee in Porcelijns speelfilmdebuut Plan C, een film die de regisseur zelf schreef en waarmee hij met een budget van slechts 4,5 een bewonderenswaardige prestatie leverde. De film werd twee keer afgewezen door het Filmfonds, maar ontving uiteindelijk wel een kleine bijdrage in de vorm van een afwerkingssubsidie.
Prijzen: Plan C is genomineerd voor zeven Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en beste regie.

1. Film is …
Een wonder.

2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Peace, love and happiness.

3. Mijn favoriete Nederlandse film is …
Karakter of Simon. 

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Mij vermaken.

5. Als filmmaker zou ik graag nog een keer …
Uhm, een script van David Mamet verfilmen…?

Max Porcelijn over Plan C
‘Als je het script leest dan zou je het kunnen lezen als totaal serieus, of complete slapstick. Daarom was ik zo blij dat de acteurs meteen die tussentoon eruit wisten te halen. Het is heel serieus gespeeld, maar wel net iets erboven, iets ‘larger than life’. Het is de toon die je zet. De film begint wat verlegen, dan vragen mensen zich af of ze wel mogen lachen. En op een gegeven moment voel je dan dat het niet alleen treurig is. Dat was ook echt het doel, ik hou daar van. Zoals bij The Office; er is wel een plot en die is ook wel belangrijk, maar daarbuiten krijgen mensen de kans om te laten zien wie ze echt zijn. Niet door het letterlijk te zeggen, maar door alleen een hint te geven van wat voor soort mensen het zijn. Ik hou van gemankeerde mensen, dat zit er gewoon in als ik het schrijf.’

Lees ook ons volledige interview met Max Porcelijn over Plan C