web analytics

5 Vragen aan … Zebi Damen

Reacties zijn gesloten

In de rubriek ’5 vragen aan …’ vandaag het woord aan Zebi Damen, producent en scenarist van de Mijn Vader is een Detective-reeks. Mijn Vader is een Detective 3 – The Battle gaat komende woensdag in premiere in Utrecht.

5 Vragen aan … Zebi Damen

Paspoort
Naam:
 Zebi Damen.
Geboren: te Londen.
Films: producent en scenarist van de Mijn Vader is een Detective-reeks en Dropouts (1999).
Prijzen: Het debuut Dropouts ontving een nominatie voor het Gouden Kalf voor de beste film.

1. Film is …
Ik was als jongere verslaafd aan films kijken. Gelukkig heb ik er mijn werk van kunnen maken door toentertijd een boek van de bieb te lenen over hoe je een scenario moet schrijven. Anders zat ik nu nog aan de buis gekluisterd. Je eigen fantasie/verhaal tot leven zien komen in een film is een magische beleving. Dat ik dat samen met multitalent, regisseur Will Wissink, mag verwezenlijken maakt het nog leuker.

2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Openheid over hoe dingen ervoor staan.

Nederland heeft een klein taalgebied en een veranderende markt door moderne technische ontwikkelingen waarin het voor iedereen, ook distributeurs steeds moeilijker overleven is door bijv. illegale downloads. Sommige distributeurs zijn daarom gaan coproduceren. Er vindt momenteel een soort natuurlijk selectieproces plaats waarin de sterkste overwint. Deze maakt vaak films vanuit een commercieel concept zoals verfilmingen van bekende Nederlandse boeken. Dit levert vaak hoge bezoekersaantallen op, maar hoeft niet altijd perse een goede film op te leveren.

Want als je veel adverteert voor een matige film en je zet 100 prints in, dan kom je ook al gauw aan 100.000 bezoekers en gaan er weer nieuwe deuren zoals suppletie voor je open. Die distributeurs nemen straks te samen met de producenten die met hen coproduceren de markt over. En zelfs zij zullen het moeilijk hebben, want we hebben een groot aantal Amerikaanse  films die de markt overspoelen. Vooral de concurrentie op jeugd/familiefilm gebied is moordend. Want die releases zijn vakantiegebonden. De doeken moeten dan gedurende een paar weken tijd verdeeld worden tussen Amerikaanse 3D blockbusters, verfilmingen van bekende Nederlandse boeken, bewezen tv-series of films die over een nationale feestdag of ramp gaan. Zo komen er nu in de herfstvakantie 9 familiefilms uit, waaronder 2 Sinterklaas films.

En dan heb je de arthouse films die klein worden gereleased. Dit is niet winstgevend voor een exploitant, distributeur. Maar die producenten krijgen vaak aan de voorkant veel subsidie van het Filmfonds en hoeven het dus niet van het bezoekersaantal te hebben. Die arthousefilms zullen op den duur uit de bioscoop verdwijnen en via andere media worden vertoond.

De Mijn vader is een Detective (MVIED)-reeks is niet gebaseerd op een bekend boek. Toen we aan de eerste MVIED film begonnen kwam net het illegaal downloaden erg in trek, waardoor we enorme inkomsten hebben moeten missen. Dit kwam hard aan, zeker omdat we ook al geen subsidie kregen voor de eerste twee films. Gelukkig is onze markt met een trilogy in handen van vooral de buitenlandse TV en VOD markt. En ook zijn we nu bezig met de voorbereidingen voor een buitenlandse remake, een boekenreeks etc.


3. Mijn favoriete Nederlandse film is …
Dropouts. Een lovestory die zich afspeelt in het daklozen cicuit. Met bevriende filmmakers en daklozen gemaakte bioscoopfilm in een tijd dat ik nog ontzettend naïef was i.z. de politieke/zakelijke kant van het filmmaken. Ik dacht dat alles toen draaide om het maken van een goed verhaal, maar dat is maar een klein gedeelte van het hele filmproces. Helaas ging er zelfs na een nominatie van de perskritiek en een gouden kalf nominatie  ‘Beste Film’ geen enkele subsidiedeur voor ons open en werd de film met slechts 5 prints uitgebracht. De film verschijnt volgend jaar weer op de markt, gekoppeld aan een leuke kerstactie. Ja, ook ik heb in de loop der jaren commercieel moeten leren denken.

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Naar de premiere van mijn eigen speelfilm The Battle, nieuw avontuur uit de Mijn vader is een detective-speelfilmreeks. Kids en jongeren zijn de films in de loop der jaren gaan waarderen en deze keer hebben we wel  een afwerkingsubsidie van het filmfonds gekregen. We hopen dat de derde film baat heeft bij de populariteit van de eerdere twee films, die niet alleen in de bioscoop maar ook op tv en DVD verschenen zijn. Ik roep iedereen – kids/families/ mensen die van talentshows houden – op om snel te gaan kijken! Want hoe meer bezoekers er in de eerste week naar de film gaan, des te meer kans we hebben dat de film het overleeft te midden van al het concurrentie geweld.


5. Als filmmaker zou ik graag nog een keer …

Een grote Amerikaanse film maken en daarmee de NL markt overspoelen. Iedereen is dus gewaarschuwd … (knipoogt).

Zebi Damen over The Battle

The Battle is een nieuw avontuur uit de Mijn vader is een detective-speelfilmreeks. De film gaat in première tijdens het festival en verschijnt 10 oktober in de bioscoop. Het verhaal in het kort: Terwijl detective Max achtervolgd wordt door een wraakzuchtige crimineel, doen Sam en zijn vrienden met hun bandje mee aan een tv talentenjacht. Sommige mensen gaan wel erg ver om te winnen!

De film is spannend, maar vooral grappig en ontroert hopelijk aan het einde. Want de jongeren maken niet alleen muziek, maar ervaren ook wat roem betekent voor je vrienden en familie. Elke film is een op zichzelf staand avontuur. We hebben de afgelopen vier jaren dire zomers lang gefilmd, dat schept een band. Je wordt een soort van filmfamilie. En familie is ook waar de reeks om draait; hoe het is om op te groeien als zoon van een detective. Dat dit allesbehalve saai is kun je zien in de The Battle.’

Website van de film.