web analytics

Column: Geen televisietip, wel op tv: De vliegenierster van Kazbek

Reacties zijn gesloten

‘De vliegenierster van Kazbek’ van Ineke Smits had de publiciteit aardig voor elkaar. Meerdere journalisten brachten een setbezoek aan Texel. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelde, de opstand van de Georgische soldaten tegen de Duitsers die hen op het Waddeneiland hadden gestationeerd, was goed voor reportages in actualiteitenprogramma’s.

Naarmate de releasedatum vaker verschoof en de film keer op keer opnieuw werd gemonteerd, daalden de verwachtingen. Nadat de eerste vrij vernietigende recensies verschenen werd het duidelijk: ‘De vliegenierster van Kazbek’ was geen hoogvlieger. Misschien dat hij in Cinema Texel volle zalen trok, of in de vijf bioscopen van Georgië, maar bioscoopbezoekers in de rest van Nederland lieten het afweten. Ook op de release op dvd en blu-ray werd niet enthousiast gereageerd.

Anyway, vanavond is ‘De vliegenierster van Kazbek’ op tv (en het is niet eens Dodenherdenking). Hij komt op Nederland 2, op het onzalige tijdstip van 0.20 uur. Wie weet oogst ‘ie waardering bij de enkeling die na middernacht graag kijkt naar ‘poëtische overkill’ en een ‘opstapeling van  effecten’ (De Recensent).