web analytics

De Dag van Morgen #1: 26 september

Reacties zijn gesloten

Het paviljoen aan de Neude, de festival-vlaggen tussen de vijf bioscopen, het grote Gouden Kalf op het grasveld voor de Stadsschouwburg; de Utrechtste binnenstad is weer gereed om de komende tien dagen in het teken van de Nederlandse film te staan. Morgenavond wordt het Nederlands Film Festival afgetrapt met Nono, Het Zigzag Kind.

Het mag een verrassende keuze worden genoemd, want het filmfestival in Utrecht opende nooit eerder met een familiefilm. Hoewel die categorie nou ook weer geen ondergeschoven kindje is. Vaak genoeg werden jeugdfilms bekroond met het Gouden Kalf voor beste speelfilm, denk aan Lang Leve de Koningin, Abeltje en Minoes. Maar de films op de openingsavonden waren tot nu toe alleen geschikt voor volwassenen. Nu komt daar dus verandering in. Nono, het Zigzag Kind draait voor het betalende publiek in drie bioscopen, om 18.30 en twee keer om 18.45. Prima tijden om de kinderen (niet te jong) nog mee te nemen.

De film, geregisseerd door Vincent Bal (Minoes), gaat over een jongetje dat door zijn vader al van jongs af aan wordt opgeleid tot politie-inspecteur. Vlak voor zijn Bar Mitswa wordt hij op de trein gezet om naar zijn oom te gaan, maar ontmoet onderweg een oude meester-inbreker die hem meeneemt op avontuur, waarbij Nono een mysterie probeert op te lossen.

Wie dat niets lijkt kan altijd nog buiten de Stadsschouwburg proberen om sterren te spotten. Isabella Rossellini kon er op het laatste moment toch niet bij zijn, maar de rest van de cast en crew is aanwezig, net als waarschijnlijk een groot deel van de Nederlandse filmwereld. Camera mee!