web analytics

De Dag van Morgen #8: 3 oktober

Reacties zijn gesloten

Een greep uit het programma van de dag:
Het Nederlands Film Festival heeft een programma georganiseerd rondom Theo Maassen. De cabaretier opent aanstaande vrijdag het Gala van de Nederlandse film en is morgen te zien in Een soort van Theo Maassen dag, waarbij er zowel films als conferences van hem worden vertoond. Wie geïnteresseerd is kan beginnen met Doodslag, vervolgens naar de registratie van Zonder Pardon, dan na een lunchpauze door naar The Domino Effect (wel maar een bijrol voor Maassen, maar toch) en de documentaire Alles voor een Lach, over stand up-comedian Rob van Liempt (gratis toegang). Als klap op de vuurpijl voert Maassen ‘s avonds zijn succesvolle show Met alle respect op in de Stadsschouwburg en is hij te gast bij de Talkshow.

Naast Maassen is er ook aandacht besteed aan de jeugd, omdat de woensdagmiddag natuurlijk een vrije middag is voor alle schoolkinderen in Nederland. Keuze genoeg: Mees Kees, Patatje Oorlog, Mijn Avonturen door V. Swchwrm, The Battle, Joris en Boris en het Geheim van de Tempel, Razend, Sinterklaas en het Raadsel van 5 december en Nono, Het Zigzag Kind. 

Een aanrader voor de avond is de vertoning van de NTR Kort!-reeks van dit jaar. In een dikke anderhalf uur komen er elf korte films voorbij, waarvan er altijd wel een paar beklijven. En valt er één tegen, dan is hij ook weer zo voorbij. Een lekker afwisselende avond, in de hoofdzaal van Rembrandt.

Wie aan het eind van de avond het nog niet voor gezien wil houden, kan een bezoek brengen aan de Stadsschouwburg, waar gast van het jaar Jeroen Willems om middernacht een uur lang nummers van Jacques Brel zingt.

Film van de dag:
Mijn Avonturen door V. Swchwrm

Hij kwam hierboven al even kort voorbij, deze originele, innemende jeugdfilm uit de Gouden Kalf-competitie. Regisseur Froukje Tan schept een bonte, vervreemdende wereld waarin een jong schrijvertje worstelt om een eerste boek te schrijven. Het resultaat is een heerlijke ode aan de verbeeldingskracht. In het tijdperk van computers en videospelletjes komt Swchwrm met een welkome boodschap. De vraag is wel of de jeugdige doelgroep dat oppikt. De film zit vol met aanstekelijk absurdisme, maar zonder zicht op het grotere plaatje komt het misschien ook wat warrig over. Ons advies is om de proef op de som te nemen, want dit is een van de meest verfrissende films van het afgelopen jaar. Wilt u het toch iets veiliger aanpakken met de kinderen, dan is het ontwapenende Patatje Oorlog een hele goede tweede keuze.