web analytics

Dossier: Nederlands Film Festival 2012

Reacties zijn gesloten

Het Nederlands Film Festival zit er weer op. De Kalveren zijn verdeeld en de gevolgen van de bezuinigingen in aantocht. Neerlands Filmdoek deed traditiegetrouw uitgebreid verslag van het festival met dagelijks gemiddeld tien publicaties. Beleef het hele Nederlands Film Festival opnieuw via ons uitgebreide NFF 2012 dossier.

Highlights
Hoewel de editie niet de boeken in zal gaan als een van de meest spectaculaire ooit, selecteren we hieronder een aantal highlights.

– De filmconference van Theo Maassen
Grote troef tijdens het Gala van de Nederlandse Film tijdens de slotavond. In ruim tien minuten nam cabaretier Theo Maassen de Nederlandse film en filmwereld genadeloos op de hak. Niet alleen het doorsnee publiek kon het waarderen, ook de makers lachten hartelijk om Maassens rake grappen.

– De familiefilm
Genegeerd door de jury, door ons in het zonnetje gezet. De Nederlandse familiefilm bewees voor het zoveelste jaar achterelkaar het kroonjuweel van de vaderlandse cinema te zijn. Achtste Groepers huilen niet, Kauwboy en Brammetje Baas zijn slechts enkele voorbeelden van de uitstekende familiefilms die onze nationale filmindustrie ons dit jaar voorschotelde. Kauwboy is verkozen tot de Nederlandse Oscar-inzending, terwijl Achtste Groepers huilen niet met ruim 300.000 bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film van dit jaar is. Ook Mees Kees – nu in de bioscoop – en De Groeten van Mike! (vanaf 12 december te zien) beloven kaskrakers te worden.

– George Sluizer
Een aantal jaren geleden getroffen door een doorgaans fatale slagaderbreuk en doktoren voorspelden dat zijn leven nog hooguit slechts enkele maanden zou duren, maar hij leeft nog steeds – en hoe. Regisseur George Sluizer is vastberadener dan ooit en moest en zou zijn filmproject Dark Blood – waarvan de opnames in 1993 gestaakt werden door de dood van hoofdrolspeler River Phoenix – afmaken. Tijdens het festival presenteerde hij een montage van het geschoten materiaal, voorzien van een voice-over die de ontbrekende gedeeltes uitlegde. Het resultaat is een bijzondere film, die een minstens zo bijzondere premiere beleefde tijdens het festival.

Dossier NFF 2012
NeerlandsFilmdoek deed zoals gewoonlijk live verslag van het Nederlands Film Festival en publiceerde in de tien dagen die het festival duurde niet minder dan 107 artikelen, waaronder interviews, recensies, specials en het laatste nieuws. Klik hier voor het volledige dossier.

Foto: Nadine Maas