web analytics

DVD: 170 Hz

Reacties zijn gesloten

FILM
Ze zijn net als twee gewone tieners: impulsief, wispelturig en smoorverliefd. Nick heeft ruzie met zijn ouders en is van huis weggelopen, Evy besluit hetzelfde te doen als de liefde van haar leven thuis niet in goede aard valt. Tot zover de opzet van een vrij conventioneel verhaal. Want 170 Hz is alles behalve conventioneel.

Nick en Evy zijn namelijk doof. Ze communiceren met gebarentaal, wat resulteert in een film waarin vrijwel alle dialogen met de hand worden gesproken. Regelmatig wordt omgevingsgeluid afgestompt en klinkt er een allesoverheersende soundtrack die puur uit monotoon geruis bestaat. Een originele en effectieve manier om je vrijwel direct met de twee hoofdpersonages te identificeren: de kijker wordt in hun lijf gedwongen.

Nick en Evy vluchten naar een verlaten onderzeeër, een mooie metafoor voor hun isolement, waar ze in feite al hun hele leven in verkeren. Naarmate ze daar langer zitten, en water steeds een nadrukkelijker aspect van de film wordt, ontstaat ook steeds meer het gevoel dat die doffe, donkere soundtrack veel weg heeft van onderwaterklanken. Zou doof zijn net zo verstikkend werken?

Joost van Ginkel legt in zijn regiedebuut een fascinerende wereld bloot, waarin het geluid vaak duister en unheimisch klinkt, terwijl het camerawerk weer voor fraaie poëtische scènes kan zorgen. Geluid is beangstigend, beeld is louterend: het maakt een doof leven op een mooie manier voelbaar.

En dan zijn er nog de acteurs. Gaite Jansen en nieuwkomer Michael Muller hebben de zware taak om zonder woorden een film te dragen. Hoe kun je bijvoorbeeld ruzie maken zonder te schreeuwen, of überhaupt zonder intonatie te kunnen gebruiken? Deze twee jonge acteurs laten met overtuiging zien dat het mogelijk is.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
170 Hz staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is, zoals we mogen verwachten van een recente film, prima. De uitgekiende composities van cameraman Rogier den Boer komen uitstekend tot zijn recht. Beschadigingen zijn afwezig en de transfer oogt mooi scherp. Ook de geluidstrack is vrij van beschadigingen en brengt de vervreemdende geluidseffecten prima op de kijker over. Er is optionele Nederlandse en Engelse ondertiteling aanwezig. Als extra treffen we enkel een aantal promotrailers en de originele bioscooptrailer van 170 Hz aan.

Speelduur
Ca. 86 minuten
Distributie
Twin Pics
Cineart
Release datum DVD
19 juni 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Nederlands
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Promotrailers

Met dank aan Twin Pics voor het beschikbaar stellen van deze DVD !