web analytics

DVD: De Geheimen van Barslet (serie)

Reacties zijn gesloten

FILM
Net als de Nederlandse speelfilm had ook het Nederlandse televisiedrama lange tijd last van een slecht imago. Onterecht, want sinds de introductie van het medium in de jaren vijftig leverde elk decennium enkele klassiekers op. De prima zevendelige dramaserie De Geheimen van Barslet heeft in dit pas onlangs begonnen decennium al sterke concurrentie, maar is zeker niet kansloos ooit de geschiedenisboeken in te gaan.

Vliegende vissen, een handvol groot uitslaande branden en een kleuter die de toekomst kan voorspellen; het zijn slechts enkele van de vele fascinerende gebeurtenissen uit De Geheimen van Barslet. In de zeven afleveringen die de serie telt, zien we deze reeks van gebeurtenissen steeds vanuit een ander personage. Zo wordt beetje bij beetje steeds meer duidelijk wat er zich allemaal afspeelt in het even vreemde als pittoreske dorp Barslet.

Het knap geconstrueerde scenario van Anjet Daanje wordt door regisseur Boris Paval Conen boeiend vertaald naar een meeslepend televisiedrama. Ondanks dat dezelfde gebeurtenissen zeven keer voorbijkomen, valt de serie nergens in herhaling en zorgen de verschillende perspectieven juist voor een steeds verdere uitdieping van en samenhang in het verhaal. De talloze acteurs en actrices – variërend van nog geen vier tot in de vijftig – maken eveneens indruk.

De Geheimen van Barslet schippert knap tussen universeel realisme, surrealisme en de realiteit van vandaag de dag en is een serie die doet wat een goede serie moet doen; nog voordat een aflevering is afgelopen, ben je al benieuwd naar de volgende. Als het slot nadert en alle puzzelstukjes in elkaar vallen zou je als kijker blij moeten zijn, maar het tegenovergestelde is waar, want het liefst zou je nog even verder mee worden gevoerd in de wereld die de makers hebben gecreëerd.

Waardering ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De Geheimen van Barslet staat in de originele breedbeeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is goed. Beschadigingen zijn afwezig en de kleurweergave, scherpte en contrast zijn goed verzorgd. De optionele Engelse ondertiteling staat fijn in beeld. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD en voldoet eveneens. De dialogen zijn goed verstaanbaar en beschadigingen zijn afwezig.

De zeven afleveringen van de serie staan verdeeld over twee DVD’s. Op de tweede DVD treffen we naast de laatste drie afleveringen ook nog een korte making of (5 minuten) van de serie aan. Beter dan geen extra’s, maar een iets uitgebreidere kijk op de serie, en dan met name op scenario- en visuel-effects-niveau, was vanzelfsprekend leuker geweest.

Speelduur
Ca. 350 minuten
Distributie
JustBridge
Release datum DVD
20 november 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,78:1)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels (optioneel)
Extra’s
Making of

Met dank aan JustBridge voor het beschikbaar stellen van de DVD !