web analytics

DVD: Floris (serie)

Reacties zijn gesloten

florisserie

FILM
In 1969 zond de NTS iets uit wat in Nederland tot dan toe nog nooit was vertoond. Paul Verhoevens middeleeuws spektakelstuk Floris, geïnspireerd door buitenlandse successeries als Ivanhoe en Johan en de Alverman, kende een ongekend productieproces. Het budget en de draaiperiode werden flink overschreden en het resultaat was meer film dan televisie. Ruim veertig jaar na dato staat de serie nog steeds fier overeind en kijken de twaalf afleveringen bijzonder lekker en vlot weg.

De jonge Paul Verhoeven had eind jaren zestig nog maar bitter weinig filmervaring. Na enkele korte films, een korte documentaire over Het Korps Mariniers en een avondvullend portret van NSB-leider Mussert, was Floris voor hem een sprong in het diepe. Maar vooral door Verhoevens talent, zijn kenmerkende eigenzinnigheid, lef en durf, is Floris een van Nederlands’ succesvolste televisieproducties ooit geworden. Gebaseerd op originele scenario’s van Gerard Soeteman wisten de afleveringen van Floris steevast miljoenen Nederlanders te bekoren. De serie zorgde bovendien voor allerlei Floris-merchandise en kreeg midden jaren zeventig zelfs een Duitse remake. Plannen voor een tweede reeks waren er volop, maar door het moeizame productieproces en de grote kostenoverschrijding werd hiervoor geen toestemming verleend.

Dat Floris ruim veertig jaar na dato nog steeds staat als een huis is bewonderenswaardig en toont – net als veel andere vroege films van Verhoeven – aan dat we hier te maken hebben met een groots regisseur, die de filmische kern al op jonge leeftijd wist te raken. Floris kent, zeker voor die tijd, een opvallend vlotte decoupage, dynamische beelden en – op wat bijrollen na – een losse acteerstijl. De imposante aankleding en locaties – de serie werd grotendeels op locatie gedraaid – en de opzwepende (titel)muziek van Julius Steffaro sluiten hier naadloos op aan. Floris is niet alleen leuke televisie voor jong en oud, maar ook gewoon een uitstekend staaltje vakmanschap van veel (voornamelijk jong) talent. 

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Floris werd zwart-wit gedraaid en staat in de originele 4:3 verhouding op de DVD. De kwaliteit van het beeld laat veel te wensen over en heeft in de loop der jaren flink geleden. Het contrast, de scherpte en het detailniveau zijn ver beneden pijl en beschadigingen duiken ook geregeld op. Het geeft een oude serie als deze ook wel zo zijn charme, maar wie weet wat een mooi opgeknapte print nog aan de kijkbeleving zou toevoegen. Ondertitels zijn afwezig. Het geluid is eveneens niet meer je van het – sommige intro’s van afleveringen klinken zelfs erg vals -, maar de dialogen zijn goed verstaanbaar.

Floris is een van de eerste Nederlandse series geweest die een nieuw leven kreeg op DVD. Waar extra’s tegenwoordig in negen van de tien gevallen ontbreken, is deze DVD-uitgave voorzien van een flinke lading leuke en interessante extra’s. De digipack is voorzien van kleurenfoto’s uit de serie en herbergt naast de drie discs een acht pagina’s tellend boekje met achtergrondinformatie over de serie, opgetekend door scenarist Gerard Soeteman. De eerste twee discs herbergen de twaalf afleveringen. Op de derde discs treffen we vervolgens de extra’s aan.

De eerste extra die we aantreffen is een authentieke making of Floris uit 1969 van 24 minuten. Hierin wordt vooral gebruik gemaakt van setbeelden en beelden vanuit bijvoorbeeld de montagekamer. Een voice-over begeleidt het document en vertelt ons hoe het er van het scenario tot de montage aan toe ging. Dit levert leuke beelden op, met name wanneer men bepaalde special effects en scènes stap voor stap ontleedt. Als tweede extra treffen we de 42 minuten durende documentaire De Ridder en de Fakir. Deze is eind jaren negentig gemaakt door Paul Versteegen. In de documentaire blikken de belangrijkste betrokkenen terug op de successerie en vertellen naast feitelijke achtergrondinformatie ook enkele leuke anekdotes.

Naast deze twee documentaires herbergt deze derde disc originele inleidingen bij elke aflevering. Het is jammer dat ze niet voor de aflevering waar ze bijhoren te selecteren zijn maar op een los schijfje staan, maar dit is slechts een kleine kanttekening. De twaalf inleidingen duren samen 100 minuten en behandelen elk een ander onderwerp over de middeleeuwen, zoals ‘macht’, ’toernooien’ en ‘wapens’. Tot slot staan er nog foto’s (in kleur!) op het schijfje.

Floris

Speelduur
ca. 390 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
1 juli 2006
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Booklet
Originele inleidingen
Documentaire ‘De Ridder en de Fakir’
Making of Floris (1969)
Foto’s

Een gedachte over “DVD: Floris (serie)

  1. Mijn zoon Bas (inmiddels 15 jaar) heeft de Florisafleveringen in zijn prille jeugd vele malen ademloos aanschouwd. Het ging hem nooit vervelen. Het toeval wil dat hij, toen hij acht jaar was, is gevraagd mee te doen in de door Paul Verhoeven geregisseerde film “Zwartboek”. Bas speelt Jantje Tjepkema. In de eerste tien minuten van de film heeft hij een klein rolletje. Tegen Carice van Houten zegt hij “Goedenmorgen Rachel”. Hij vertelde na afloop van de opnames dat ze deze scene wel bijna vijftig keer hadden geoefend.

Reacties zijn gesloten.