web analytics

DVD: Mijn Franse Tante Gazeuse (serie)

Reacties zijn gesloten

FILM
De jeugdserie Mijn Franse Tante Gazeuse zal voor velen nostalgische sentimenten oproepen, maar staat ook nu nog prima op zichzelf als olijke en cartooneske serie voor jong en oud. De reeks, geregisseerd door Ben Sombogaart en Joram Lürsen, stamt al uit 1996, maar gedateerd kan hij nog steeds niet worden genoemd. Het verhaal en de setting staan ver genoeg van de realiteit om een eigen wereld te vormen, en zorgen zo voor een tijdloze uitstraling.

Alles speelt zich af in een dorpje dat overduidelijk nep is. De getekende achtergronden op bordkarton, de harde belichting en het galmende geluid laten er geen twijfel over bestaan dat de straten van het plaatsje Droogbaak gewoon binnen in een studio staan. Een gemakkelijke en goedkope manier om te filmen, maar ook een met een charmant resultaat. De onnatuurlijk versimpelde uitstraling sluit goed aan bij het malle, absurdistische verhaal over een dorpje dat in de ban is van strenge schoonmaakregels en gedragsetiketten.

Centraal staat de achtjarige Katootje, de dochter van een van de schoonste en netste families uit het dorp. Zelf houdt ze helemaal niet van al die regels. Het liefst wil ze een huisdier, maar daar komt niets van in. Helemaal niet als vader en moeder mogen meedingen naar de prijs voor netste huishouden, die door niemand anders dan de koningin zal worden uitgereikt. Een onverwacht bezoek van tante Gazeuse uit Frankrijk dreigt roet in het eten te gooien. Katootje heeft daar natuurlijk geen problemen mee.

Eind 1996 kwam er tevens een speelfilmversie van de serie uit, waarvoor de dertien afleveringen van ieder ca. 25 minuten werden ingekort tot een totaal van 90 minuten. Een snelle rekensom laat zien dat daarmee ongeveer drieënhalf uur aan materiaal werd weggesneden. Voor de liefhebbers is het dus maar goed dat alle afleveringen nu netjes op twee DVD’s zijn gezet. Kijkers moeten wel bestand zijn tegen poppenkast-taferelen en een flinke dosis schmieren, maar ook dat geeft de serie uiteindelijk zijn innemende uitstraling.

Waardering: *** 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Mijn Franse Tante Gazeuse staat met een beeldratio van 1.66:1 op de DVD. Het beeld is af en toe licht korrelig, maar over het algemeen gewoon mooi helder. Het geluid, in een Dolby Digital 2.0-track, klinkt met opzet wat blikkerig -alles is overduidelijk in een studio opgenomen- maar is verder vrij van beschadigingen en zuiver op de drager gezet. Als extra zijn op beide schijf de losse liedjes uit de serie (één per aflevering) opgenomen.


Speelduur
Ca. 325 minuten
Distributie
Benelux Film Distributors
Release datum DVD
Nu verkrijgbaar
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
1.66:1
Geluid
Dolby Digital 2.0
Ondertiteling
Geen
Extra’s
De liedjes bij alle dertien afleveringen

Met dank aan Benelux Film Distributors voor het beschikbaar stellen van deze DVD !