web analytics

DVD: Nono, het Zigzag Kind

Reacties zijn gesloten

Nonohetzigzagkind

FILM
Het heeft even geduurd, maar elf jaar na zijn uitermate succesvolle familiefilm Minoes komt Vincent Bal eindelijk met een nieuwe speelfilm. Het vlotte en aanstekelijke Nono, Het Zigzag Kind is het lange wachten waard geweest, al weet de film het hoge begintempo niet vast te houden.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van de Israëlische schrijver David Grossman vertelt Nono, het Zigzag Kind het avontuurlijke verhaal van de 13-jarige Nono die niks liever wil dan op zijn vader lijken -de beste politie inspecteur ter wereld. Zijn moeder overleed toen hij één jaar oud was, en de omstandigheden hiervan zijn altijd door zijn vader geheim gehouden. Als Nono weer eens in de problemen komt door zijn drang zijn vader te evenaren, besluit zijn vader hem naar zijn oom Sjmoel te sturen. Maar wanneer Nono in de trein een mysterieuze opdracht vindt, begint hij aan een spannende zoektocht. Nono leert niet alleen het inspecteursvak kennen, maar gaat tegelijkertijd op zoek naar de waarheid achter zijn moeders dood.

De opening van Nono, het Zigzag Kind is ronduit energiek en indrukwekkend. In vlot en komisch gemonteerde sequenties leren we de fantasierijke en innemende Nono, zijn sterke super-cop vader en zijn oersaaie familie kennen. Regisseur Vincent Bal presenteert hiermee een bijzonder dynamische en herkenbare opening, die de kijker direct doet verlangen naar meer. Ook als Nono in de trein naar zijn oom Sjmoel stapt en het avontuur in gang wordt gezet, wordt de onderbuik geprikkeld. Want wie wilde als kind geen spannende avonturen beleven en de wereld aankunnen? Net als in Minoes slaagt Bal er al snel in de film de juiste sfeer mee te geven en zo de kijker volledig onder te dompelen in een eigen wereld.

Het hoge tempo waarmee Nono, het Zigzag Kind begint, wordt echter niet vastgehouden. Met name het laatste half uur rekt de film zich zo nu en dan iets te lang en zijn een aantal wendingen in de plot ongeloofwaardig. Onoverkomelijk is dit allerminst, maar de verwachtingen die de film aan het begint schept worden, vooral op verhaaltechnisch niveau, helaas niet geheel waargemaakt. Daartegenover blijven de sterke karakters en acteurs, de fijne muziek en de prachtige visuele aankleding echter kaarsrecht overeind staan, waardoor er ook in de laatste akte van de film nog genoeg te genieten valt.

Nono, het Zigzag Kind is een energieke en meeslepende avonturenfilm, met leuke detective- en actiescènes, die het hele gezin moeiteloos een fijne avond in de bioscoop bezorgt.

Waardering: *** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
De film staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van de gebruikte transfer is uitstekend. De print is vrij van beschadigingen en brengt de klassieke look van de film prima over. Scherpte en detail zijn eveneens prima verzorgd. Ook de Dolby Digital 5.1 track kent geen problemen: dialogen zijn goed verstaanbaar, de muziek klinkt dynamisch en beschadigingen zijn afwezig. Ondertiteling in Engels of Nederlands is optioneel, en verschijnt wanneer er een andere taal wordt gesproken dan geselecteerd.

Voor we het hoofdmenu bereiken, komen eerst een paar promotrailers voor andere releases van BFD (Home) Entertainment voorbij. Via het hoofdmenu zijn vervolgens de extra’s behorende bij de film te selecteren. Hierbij is er de keuze tussen de originele bioscooptrailer (2 minuten), een making of (21 minuten) en een interview met Isabella Rossellini (21 minuten). Goed dat BFD ook bij jeugdfilms nog steeds aan extra’s denkt.

nonodvd

Speelduur
Ca. 91 minuten
Distributie
BFD Home Entertainment
Release datum DVD
20 februari 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands / Engels / Frans
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Making of
Interview met Isabella Rossellini
Promotrailers

Met dank aan BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !