web analytics

DVD: Sinterklaas en het Raadsel van 5 December

Reacties zijn gesloten

FILM
Sinds het begin van deze eeuw regisseert Martijn van Nellestijn vrijwel jaarlijks een Sinterklaasfilm voor het jonge kroost. Waren de eerste producties nog specifiek voor televisie bedoeld, de laatste jaren zijn de avonturen van Sint, zijn Pieten en een handjevol boeven steevast in de bioscoop te bewonderen. Kwalitatief is het allemaal weinig hoogstaand, maar enthousiasme kan de makers niet worden ontzegd.

In Sinterklaas en het Raadsel van 5 December lopen de Pieten tegen een modern probleem aan. De schoorstenen verdwijnen en veel huizen zijn beveiligd met een alarm. De arme Pieten worden steeds door de politie achterna gezeten als ze proberen de cadeautjes te bezorgen bij de kinderen. Eén voor één belanden ze in de gevangenis. Wanneer de Sint dit probleem probeert op te lossen, wordt hij ontvoerd door de gemene Dr. Brein en haar handlangers Joris en Boris. Is Pakjesavond nog te redden?

Wie Sinterklaas en het Raadsel van 5 December vergelijkt met de eerste films van Van Nellestijn, ziet een bewonderenswaardige stijgende lijn in professionaliteit en uitstraling van de films. Het is dan ook jammer dat de maker en zijn films op elk ander vlak vrijwel volledig stil zijn blijven staan. De plotjes van de films zijn inwisselbaar en de typetjes en acteurs steeds dezelfde. Sinterklaas en het Raadsel van 5 December is visueel en auditief niet eens zo slecht gemaakt, maar de reeks heeft dringend behoefte aan wat originaliteit en creativiteit.

Waardering: **

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld van de anamorf uitgevoerde DVD oogt uitstekend. Beschadigingen zijn afwezig en de kleuren ogen mooi warm en vol. Ondertiteling is afwezig. Het geluid staat in een Dolby Digital  2.0- en 5.1-track op de DVD. De kwaliteit hiervan is goed. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de vele muziek komt met een mooie laag en spreiding uit de speakers. De 5.1-track geniet vanzelfsprekend de voorkeur door een betere spreiding en iets meer gedetailleerde klankbeeld.

Als extra’s herbergt het schijfje videoclips van nummers uit de film, trailers, fotofilmpjes en achter de schermen featurettes.

Speelduur
Ca. 85 minuten
Distributie
E1 Entertainment
Release datum DVD
24 oktober 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Achter de schermen featurette
Setvisit De Fabriek
Videoclips
Trailers
Fotofilmpjes

Met dank aan E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !